sekretarijati_21 Sekretarijat za zastitu zivotne sredine 1.jpg
Grad Beograd

Grad Beograd

Gradske aktuelnosti

AKCIJA PROTIV KOMARACA U DELU KANALIZACIONE MREŽE: Suzbijanja od 10. do 13. septembra

09.09.2024.

AKCIJA PROTIV KOMARACA U DELU KANALIZACIONE MREŽE: Suzbijanja od 10. do 13. septembra
Veličina Slova

Akcija suzbijanja larvi i odraslih jedinki komaraca u delu kanalizacione mreže vršiće se od 10. do 13. septembra, saopšteno je iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

U saopštenju se navodi da će tretman biti realizovan od 5 do 7 časova ujutru u obodnim ulicama: Bokeljskoj, Nebojšinoj, Rankeovoj, Braničevskoj, Patrijarha Varnave, Čuburskoj, Pavla Orlovića, Maksima Gorkog, Vukice Mitrović, Bojanskoj, Gružanskoj, Grčića Milenka, Nikole Stefanovića, Velimira Todorovića, Vojislava Ilića, Ustaničkoj, Strumičkoj, Vojvode Toze.

Kako će se suzbijanje komaraca vršiti apliciranjem preparata u kanalizacionu mrežu kroz šahtove, moguća je pojava belog dima iznad okolnih kanalizacionih šahtova. Takođe, u toku sprovođenja akcije može doći do kratkotrajnog zatvaranja delova ulica.

Usluga se vrši preparatom koji je registrovan kod nadležnog ministarstva, upisan u Privremenu listu biocidnih proizvoda i nije štetan po zdravlje ljudi i kućnih ljubimaca.

Građani sami mogu da spreče razmnožavanje komaraca tako što će redovno čistiti oluke, ukloniti automobilske gume, kante i saksije, kako se u njima ne bi zadržavala voda i time obezbedilo razvijanje larvi, a samim tim i odraslih jedinki komaraca. Preporučuje se i upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima.

Takođe, veoma je bitno redovno pražnjenje septičkih jama i stavljanje mrežica na otvore septičkih jama. Prilikom boravka u prirodi poželjno je koristiti repelente i izbegavati periode najveće aktivnosti komaraca.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest