sastanak 5.jpg
beograd.rs

beograd.rs

Gradske aktuelnosti

GRADONAČELNIK ŠAPIĆ PRIMIO MINISTRA ZA LOKALNU SAMOUPRAVU SEVERNE MAKEDONIJE: Razgovor o budućoj saradnji Beograda i Skoplja

09.09.2024.

GRADONAČELNIK ŠAPIĆ PRIMIO MINISTRA ZA LOKALNU SAMOUPRAVU SEVERNE MAKEDONIJE: Razgovor o budućoj saradnji Beograda i Skoplja
Veličina Slova

Gradonačelnik Aleksandar Šapić primio je danas u Starom dvoru ministra za lokalnu samoupravu Severne Makedonije Zlatka Perinskog sa kojim je razgovarao o budućoj saradnji dve prestonice.

sastanak 6.jpg
beograd.rs

Ministar je imao želju da poseti Beograd, upozna se sa gradonačelnikom kako bi mu Šapić preneo svoje bogato i dugogodišnje iskustvo u upravljanju najmnogoljudnijom opštinom u Beogradu – Novim Beogradom, kao i uspešnom vođenju srpske prestonice. Ovaj susret iskorišćen je za razmenu iskustava što je osnova za poboljšanje saradnje glavnih gradova.

sastanak 4.jpg
beograd.rs

Ministra Perinskog je posebno zanimala sistemska organizacija Grada Beograda i 17 gradskih opština, zatim podela ingerencija među njima, načini njihovog finansiranja, funkcionalnost javnih preduzeća, te kako se Beograd uspešno snalazi u svakodnevnim situacijama, pre svega u oblasti javnog prevoza. Razgovarali su i o organizaciji komunalne policije u Beogradu i njenim prednostima za sugrađane.

sastanak 2.jpg
beograd.rs

Gost je zainteresovan za niz uspešno realizovanih projekata u Beogradu, koji su podigli kvalitet života građana, kako bi ih implementirao u glavnom gradu Severne Makedonije.

sastanak 3.jpg
beograd.rs

Na sastanku je ukazano na dugu i veoma plodonosnu saradnju između Beograda i Skoplja. Domaćin i gost podsetili su se činjenice da je u martu 2012. godine potpisan Sporazum o saradnji dva glavna grada, te da je tokom godina realizovano više značajnih susreta gradonačelnika Beograda i Skoplja.

sastanak 1.jpg
beograd.rs

Bilateralni odnosi između Republike Srbije i Makedonije uspostavljeni su 8. aprila 1996. godine, a nacionalne politike Srbije i Severne Makedonije tokom poslednjih godina značajno su približene inicijativom „Otvoreni Balkan”.

Domaćin i gost su se složili da bi sama činjenica da su Beograd i Skoplje gradovi pobratimi mogla da bude od koristi za produbljivanje saradnje između bratskih naroda.

Video-materijal možete preuzeti ovde.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest