shutterstock_1303730167.jpg
shutterstock

shutterstock

Gradske aktuelnosti

SUZBIJANJE KOMARACA U DELU KANALIZACIONE MREŽE: Akcija od 17. do 20. septembra

13.09.2024.

SUZBIJANJE KOMARACA U DELU KANALIZACIONE MREŽE: Akcija od 17. do 20. septembra
Veličina Slova

Akcija suzbijanja larvi i odraslih jedinki komaraca u delu kanalizacione mreže vršiće se u obodnim ulicama od 17. do 20. septembra, od 5 do 7 časova, najavljeno je iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Planirane obodne ulice: Bulevar kralja Aleksandra (severna strana), Takovska, Vojvode Dobrnjca, Bulevar despota Stefana, Cvijićeva, Ruzveltova, Svetog Nikole, Batutova, Dimitrija Tucovića, Učitelja Miloša Jankovića, Milana Rakića, Aradska i Vjekoslava Kovača.

Kako će se tretman suzbijanja komaraca vršiti apliciranjem preparata u kanalizacionu mrežu kroz šahtove, moguća je pojava belog dima iznad okolnih kanalizacionih šahtova. Takođe, u toku izvođenja akcije može doći do kratkotrajnog zatvaranja delova ulica.

Usluga se vrši preparatom koji je registrovan kod nadležnog ministarstva, upisan u Privremenu listu biocidnih proizvoda i nije štetan po zdravlje ljudi i kućnih ljubimaca.

Bitno je napomenuti da građani sami mogu da spreče razmnožavanje komaraca tako što će redovno čistiti oluke, ukloniti automobilske gume, kante, saksije kako se u njima ne bi zadržavala voda i time obezbedilo razvijanje larvi, a samim tim i odraslih jedinki komaraca. Preporučuje se i upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima.

Takođe, veoma je bitno redovno pražnjenje septičkih jama i stavljanje mrežica na otvore septičkih jama. Prilikom boravka u prirodi poželjno je koristiti repelente i izbegavati periode najveće aktivnosti komaraca, navodi se u saopštenju.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest