5c8af30e749f3f8217405c2642fe6cf4_8651285680.jpg
beograd.rs

beograd.rs

Gradske aktuelnosti

DAN SEĆANJA NA ŽRTVE FAŠISTIČKOG TERORA: Komemoracija žrtvama na Ledinama

18.09.2024.

DAN SEĆANJA NA ŽRTVE FAŠISTIČKOG TERORA: Komemoracija žrtvama na Ledinama
Veličina Slova

Predsednica opštine Novi Beograd Ivana Nikolić prisustvovala je sa saradnicima komemoraciji žrtvama fašističkog terora pored spomen-obeležja na mestu Trostruki surduk na Ledinama, gde je 1941. godine streljano 240 talaca Banjičkog logora, saopšteno je iz Opštine Novi Beograd.

Među streljanima je bilo 187 Jevreja i 53 komunista. Ovo je jedino mesto stradanja u Beogradu gde se znaju imena i prezimena jevrejskih žrtava, kao i tačan datum masovnog pogubljenja. Vrhovni rabin Srbije Isak Asiel je pročitao jevrejsku molitvu „El Male Rahamim”.

Ivana Nikolić poručila je da će se saradnja sa jevrejskom zajednicom podići na još viši nivo, jer stradanje koje je doživeo jevrejski narod nikada ne sme da se zaboravi.

Ona je položila vence na spomen-obeležje, a počast žrtvama odali su i predsednik Jevrejske opštine Beograd Aron Fuks, zatim Lidija Radin i Tanja Milovančev iz Jevrejske opštine Zrenjanin, Dragan Pantelić u ime SUBNOR-a Srbije, zamenica šefa Misije Izraela Aleksandra Ben Ari Šerban, kao i prvi sekretar Ambasade Republike Nemačke Pavel Voronin.

Imena svih 187 muškaraca jevrejske populacije pročitali su Lea Eskenazi u ime Memorijalnog centra „Staro sajmište”, Davor Salom, Aleksandar Gaon i Brane Popović.

Prema banjičkim knjigama logoraša, zna se da su taoce u logor odvodile SS jedinice, a potom su pogubljeni na ovom stratištu. Imena stradalih komunista na istom mestu nisu poznata.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest