DSC_6924.JPG
beograd.rs

beograd.rs

Gradske aktuelnosti

ZEMUN PROSLAVIO SVOJU ZAVETNU SLAVU KRSTOVDAN: Priređena slavska trpeza ljubavi

27.09.2024.

ZEMUN PROSLAVIO SVOJU ZAVETNU SLAVU KRSTOVDAN: Priređena slavska trpeza ljubavi
Veličina Slova

Veliki pravoslavni praznik Vozdviženje časnog Krsta, u narodu poznatiji kao Krstovdan, koji Gradska opština Zemun proslavlja 27. septembra kao svoju zavetnu slavu, svečano je obeležen Svetom arhijerejskom liturgijom u hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog, tradicionalnom litijom centralnim ulicama Zemuna i sečenjem slavskog kolača u opštinskom zdanju.

Opštinsko rukovodstvo i građane Zemuna pozdravio je vikarni episkop moravički G. Tihon, poželevši svima dobro zdravlje i napredak u životu.

DSC_6902.JPG
beograd.rs

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević čestitao je Zemunkama i Zemuncima slavu i poželeo im dobro zdravlje i napredak na svim poljima.

-Današnji dan Krstovdan je zavetna slava opštine Zemun. Posebno me raduje veliki broj mladih i dece koja su danas bila sa nama u litiji. Porodica je jezgro srpskog naroda, iz nje sve proizlazi, i zato apelujem na odrasle, porodične ljude da obrate maksimalnu pažnju na svoje ukućane, kako bi ih zaštitili od svih opasnosti i u krugu porodice sačuvali tradiciju, verovanje i običaje, rekao je predsednik Kovačević.

DSC_6857.JPG
beograd.rs

Krstovdanska litija predvođena vikarnim episkopom moravičkim G. Tihonom, koja je prošla Njegoševom, Karamatinom, Glavnom i Preradovićevom ulicom do Magistratskog trga, okupila je rukovodstvo Gradske opštine Zemun, sveštenstvo zemunskih crkava, predstavnike roda RV i PVO Vojske Srbije, policiju i žandarmeriju, vatrogasce i članove DVD, učenike osnovnih škola, članove malog ansambla KUD „Branko Radičević", FK „Zemun"i brojne građane.

DSC_6822.JPG
beograd.rs

Za sve građane koji su prisustvovali sečenju slavskog kolača priređena je slavska trpeza ljubavi.

DSC_6653.JPG
beograd.rs

Svoju zavetnu slavu Krstovdan Zemun slavi od 2002. godine, poštujući dugu  predratnu tradiciju svetkovanja velikog crkvenog i narodnog praznika – Krstovdana ili Vozdviženja (Podizanja) Časnog krsta, kao pomen na događaj kada je pronađen krst na kojem je raspet Isus Hristos.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest