Intro baner - 360@2x.jpg

BEOGRADSKI DANI PORODICE – MANIFESTACIJA KOJA NEGUJE PRAVE VREDNOSTI

12.04.2024. Vidi više

BEOGRADSKI DANI PORODICE – MANIFESTACIJA KOJA NEGUJE PRAVE VREDNOSTI
Veličina Slova

MANIFESTACIJA KOJA NEGUJE JEDINSTVO PORODICE, SRPSKU TRADICIJU, KULTURU I ISTORIJU NUDI BOGAT PROGRAM: Posetioci će tokom dva meseca uživati u kvalitetnom sadržaju „Beogradskih dana porodice”.

Manifestacija „Beogradski dani porodice 2024” čiji je idejni tvorac i osnivač predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić trajaće od 13. aprila do 15. juna i donosi bogat sadržaj na više gradskih lokacija u kome će moći da uživaju Beograđani i svi gosti koji tokom dva meseca budu posetili grad.

Porodica je nukleus svakog društva, a nažalost živimo u vremenima kada forma tradicionalne porodice teško opstaje i zato ne smemo nikada da odustanemo od borbe za porodicu, jer na kraju krajeva i svi mi koji živimo u Srbiji smo jedna velika porodica, srpski narod i svi građani ove zemlje, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić povodom početka manifestacije „Beogradski dani porodice”, koja će svečano biti otvorena 13. aprila u 11 časova.

Sadržaji programa koji tematski obuhvataju oblast umetnosti, sporta i zabave ponudiće građanima i posetiocima svih starosnih dobi aktraktivne programe. Koncept je takav da u ponudi ove smotre svoju interesnu sferu može da nađe svaki član porodice: od susreta, igara, zabava u prirodi i kontakta sa životinjama namenjenih najmlađima, preko široke palete muzičkih žarnrova namenjenih ljubiteljima muzike svih uzrasta, do sportskih i edukativnih tema i sadržaja.

Pored glavne bine na Trgu republike predviđenoj za muzički deo programa, na više lokacija posetioce očekuju raznovrsni programi, a među njima su i tradicionalne manifestacije najavila je u ime organizatora Isidora Lukić.

Biće organizovano više od sto koncerata klasične, džez, bluz i pop-rok muzike, kao i preko 50 bioskopskih projekcija na otvorenom i više od 30 pozorišnih predstava - najavila je Lukićeva.

Planirano je da se na centralnoj bini na Trgu republike organizuju veliki večernji koncerti. U sklopu manifestacije biće održani već tradicionalni događaji i festivali, kao što su „Karneval brodova”, „Ulični karneval” i „Kolektivno venčanje”.

Na svečanom otvaranju manifestacije „Beogradski dani porodice” u subotu 13. aprila u 11 časova nastupaju interpretatorke izvorne muzike, sestre Marija i Marina Gobović. Tokom dnevnog svečanog programa nastupaju Muzička porodica Božić, hor Hrama Svetog Save, KUD „Dimitrije Koturović", plesna trupa „Una Saga Serbika", hor Dečjeg kulturnog centra Beograd i ansambl „Beli anđeo". Večernji program trajaće od 18 do 20 časova kada će nastupiti vokalni duet „Sestre Gobović" i plesna trupa „Una Saga Serbika".

Nakon svečanog otvaranja tokom osam nedelja na nekoliko lokacija u gradu nastupiće brojni umetnici, izvođači, ansambli, glumci, plesne trupe i kulturno-umetnička društva.
Na potezu od Terazija, preko Knez Mihailove do Gornjeg i Donjeg Kalemegdana, kao i na obalama beogradskih reka biće postavljeno 18 tematskih zona i 10 bina, uz veliku centralnu binu na Trgu republike gde nas očekuju večernji koncerti naših i inostranih umetnika tokom ova dva meseca, s tim što će 15. maj – Međunarodni dan porodice, biti posebno obeležen!

image0.jpeg
promo


Program manifestacije će se odvijati na sledećim lokacijama:

1. Centralna bina (Trg Republike)
2. Zona video igara (Knez Mihailova ulica)
3. Turistička organizacija (Knez Kihailova ulica)
4. Zona džez, bluz i rok muzike (Knez Kihailova ulica, kod Instituta Servantes)
5. Umetnička zona (Studentski park)
5a. Scena kamerne muzike (Studentski park)
6. Zona Kolarca (Kolarac)
6a. Balkon Kolarca
6b. Bioskop na terasi (krov Kolarca)
7. Zona plesa (plato kod Obilićevog venca)
8. Zona pozorišta i filma (Park Vojvode Vuka)
9. Zona slikarstva (Topličin venac, ispod parka Vojvode Vuka/pešačka zona kod Supermarketa)
10. Zona znanja i tradicije (Plato ispred Rajićeve)
11. Mali luna park (Gornji Kalemegdan)
11a. Veliki luna park (Donji Kalemegdan)
12. Zona festivala (Gornji Kalemegdan)
13. Zona životinja (Gornji Kalemegdan)
13a. Mini zoo vrt (Gornji Kalemegdan)
13b. Dresura pasa i jahanje (Gornji Kalemegdan)
14. Zona cirkusa (Gornji Kalemegdan)
15. Zona prirode (Gornji Kalemegdan)
16. Zona sporta (Gornji Kalemegdan)
16. (sve podzone sporta su Gornji Kalemegdan sem 16đ, 16e, 16ž koje su je Donji Kalemegdan)
17. Zona popularne i narodne muzike (Donji Kalemegdan)
18. Srpsko srednjovekovno selo (Donji Kalemegdan kod Nebojšine kule).

Manifestacija „Beogradski dani porodice“ pokrenuta je 2023. godine

Manifestacija „Beogradski dani porodice“ prvi put je održana u Beogradu, u junu mesecu 2023. godine.

Na Trgu republike manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik Aleksandar Šapić, koji je rekao da je cilj da „Beogradski dani porodice“, postanu tradicionalni, i da glavni grad po njima bude prepoznatljiv i van granica Srbije. On je tom prilikom rekao da veruje da će u budućnosti postati jedna od najvažnijih, možda čak i najmasovnijih manifestacija jer je ova tema uvek neiscrpna, a porodica je nukleus svega bez obzira na to koja forma porodice je u pitanju.

Prema njegovim rečima danas živimo u vremenima kada je veoma teško očuvati tradicionalnu porodicu jer je sve brzo i sve je na velikom iskušenju, a ne treba da zaboravimo da nikoga od nas danas ne bi bilo da nije bilo mama i tata, iako se danas neki trude da te termine zamene nekim drugim i da nema lepšeg termina od mame i tate. Gradonačelnik je tada istakao da ova manifestacija treba da bude otvorena ne samo za Beograđane, već i za one koji dođu u glavni grad iz Srbije, regiona i šire.

Važno je da se više posvetimo jedni drugima, svojoj porodici, prijateljima, komšijama jer, kako je naglasio ko ne vodi računa o svojoj porodici taj ne vodi računa ni o svojim prijateljima, a onda ni o opštini, gradu, na kraju ni o svojoj državi i čitavom narodu.

Podeli vest