Beograd ‒ glavni grad Srbije
Veličina Slova

Beograd je jedan od najstarijih gradova u Evropi, i, pored Atine, najveća urbana celina na Balkanu. Smešten na ušću Save u Dunav, naš grad nosi simbole stare milenijumima. Najstariji tragovi ljudskih naseobina na području današnjeg Beograda datiraju još iz paleolitskog doba. Pripadnici keltskog plemena su osnovali Singidunum u 3. veku pre nove ere, dok prvo pominjanje Beograda datira iz 878. godine. Tokom svoje duge i burne istorije, Beograd je osvajalo 40 armija, a 38 puta je podizan iz pepela.

Grad Beograd glavni je grad Republike Srbije i njen najveći urbani, ekonomski i obrazovni centar. U Beogradu živi oko 1,6 miliona stanovnika, ima prvorazredni saobraćajni značaj, kao značaj kao značajno drumsko i železničko čvorište, a takođe i međunarodno rečno i vazdušno pristanište i telekomunikacijski centar. Prostire se na 3,6% teritorije Srbije, u njemu živi 15,8% stanovništva Srbije i radi 31,2% svih zaposlenih u Srbiji.

U Beogradu su razvijeni značajni privredni i poljoprivredni kapaciteti, posebno metalska, metaloprerađivačka i elektronska industrija, trgovina i bankarstvo. Na širem području Beograda, Smedereva i Pančeva, na obalama Dunava, locirana je na 2000 m² slobodna trgovinska zona. U Beogradu se stvara 30% društvenog proizvoda Srbije.

Beograd je prestonica srpske kulture, obrazovanja i nauke. U njemu je najveća koncentracija institucija iz oblasti nauke i umetnosti od nacionalnog značaja. U Beogradu se nalaze Srpska akademija nauka i umetnosti, osnovana 1886. godine kao Srpska kraljevska akademija, Narodna biblioteka Srbije, osnovana 1832. godine, Narodni muzej, osnovan 1841. godine i Narodno pozorište, osnovano 1869. godine. Grad je takođe i sedište Beogradskog univerziteta, osnovanog 1808. godine kao Velika škola, i Univerziteta umetnosti.

Beograd ima status posebne teritorijalne jedinice u Srbiji, koja ima svoju autonomnu gradsku upravu. Njegova teritorija je podeljena na 17 opština, koje imaju svoje lokalne organe vlasti.

Podeli vest