25AAE7DA-BF0D-4D9B-B4E7-C4D4DF135EAD.jpeg
Tanjug/Jadranka Ilić

Tanjug/Jadranka Ilić

Beogradska riznica

MEMORANDUM U OBLASTI KULTURE: Muzeji U Kairu i u Beogradu unapredili saradnju

22.07.2022.

MEMORANDUM U OBLASTI KULTURE: Muzeji U Kairu i u Beogradu unapredili saradnju
Veličina Slova

Tokom posete egipatskog predsednika Abdel Fataha al Sisija potpisan je memorandum u oblasti kulturne saradnje između Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije u Kairu i beogradskog Muzeja afričke umetnosti.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić priredio je u Palati Srbija svečani doček za egipatskog predsednika Abdel Fataha al Sisija. Ova poseta, prva posle 35 godina, okarakterisana je kao istorijski događaj za obe zemlje, a predsednik Al Sisi je odlikovan za izuzetne zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Arapske Republike Egipat.
Tokom svečane ceremonije između Vlade Srbije i Vlade Egipta potpisano je više bilateralnih sporazuma i memoranduma o saradnji. U oblasti kulture, NJ.E. g. Samih Šukri, ministar spoljnih poslova Arapske Republike Egipat i dr Marija Aleksić, direktorka Muzeja afričke umetnosti potpisali su Memorandum o saradnji između Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije u Kairu i beogradskog Muzeja afričke umetnosti.

Inspirisane prijateljskim odnosima između naših zemalja, obe ustanove će sarađivati u oblastima organizovanja gostujućih izložbi, sprovođenja studija i istraživanja, izdavanja kataloga i drugih publikacija, razmeni kustosa, alii u brojnim drugim aktivnostima u oblasti restauracije, muzeologije i kulturnog nasleđa koje doprinose stručnom usavršavanju i razmeni iskustava srpske i egipatske strane.

Podeli vest