Cuvari istorije Kosancicev venacjpg.jpg
promo

promo

Beogradska riznica

ČUVARI ISTORIJE U SRCU BEOGRADA! Digitalna forma istorijsko-kulturne celine Kosančićev venac

15.08.2022.

ČUVARI ISTORIJE U SRCU BEOGRADA! Digitalna forma istorijsko-kulturne celine Kosančićev venac
Veličina Slova

U saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, Grada Beograda i Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj, Produkcija OKOLO i Clear Point realizuju projekat “Čuvari istorije – Kosančićev venac”.

Kroz savremenu digitalnu formu, obogaćenu kulturnim sadržajima i multimedijalnim informacijama, ovaj projekat predstavlja istorijsko-kulturnu celinu Kosančićev venac.

U dogovoru sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, izdvojeno je 10 značajnih objekata: Hotel Nacional, Dom Mike Alasa, Kuća Dimitrija Krsmanovića, Kuća sa bistom Kosančić Ivana, Saborna crkva, Palata Patrijaršije, Kuća Branislava Kojića, Konak Kneginje Ljubice, Kafana “Znak pitanja” i Nekadašnja Narodna biblioteka.

Cuvari istorije_Hotel Nacional.jpg
Hotel Nacional
promo

 Za svaki od objekata je kreiran video sa sadržajem koji upućuje na prošlost, odnosno istoriju tog objekta, ličnosti koje su bile u vezi sa istim, kao i današnje stanje.

Video materijal sadrži atraktivne snimke iz vazduha, u današnjem vremenu, kombinovano sa arhivskim materijalom iz različitih perioda.

Cuvari istorije_Mika Alas.jpg
promo

Kompletan sadržaj (na srpskom i engleskom jeziku) će biti postavljen na interaktivnoj tabli sa mapom Kosančićevog venca. Posmatrači će, gledajući video, imati opciju za skeniranje QR kodova, koji će im pokretati navigaciju do željenog objekta.

Pored interaktivne table koja će biti postavljena u blizini stepeništa i spomenika Miki Alasu, na fasadi svakog od navedenih objekata, biće postavljene table sa QR kodovima sa kojih će se učitavati video sadržaj.

Cuvari istrorije Patrijarsija.jpg
Patrijaršija
promo

Podeli vest