beograd za pocetnike  final.jpg
promo

promo

Beogradska riznica

BEORAD ZA POČETNIKE: Posetite tribinu o čukaričkom blagu u Galeriji 73 na Banovom brdu

22.09.2022.

BEORAD ZA POČETNIKE: Posetite tribinu o čukaričkom blagu u Galeriji 73 na Banovom brdu
Veličina Slova

Tribina „Beograd za početnike”- Dani evropske kulturne baštine" biće održana pod nazivom „Lov na izgubljeno blago Čukarice” u petak, 23. septembra u 18.30 časova u Galeriji 73.

Gde se održava

Galerija 73


Kada se održava

23. septembra u 18.30 časova


Arheološka nalazišta stara hiljadama godina, zatrpani lagumi, zaboravljeni tuneli, podzemne vojne baze i skriveni nacistički bunkeri, napuštene fabrike i pećine predstavljaju kulturno i prirodno blago Čukarice. Mnoga od ovih mesta tavore u nemaru i zaboravu, mnoga su baš zbog toga uzurpirali nesavesni pojedinci za ličnu korist. Zato su organizatori odlučili da vas u svetlu ovogodišnje teme Dana evropske baštine podsete na naše zaboravljeno i često nažalost izgubljeno održivo nasleđe. 

Kako je nastala impozantna fabrika iz doba Obrenovića - biser industrijskog nasleđa Evrope? Zašto su se krajem 19. veka za Čukaricu otimali investitori iz Belgije, Engleske, Nemačke, Austrije, pa cak i iz Japana... Kako su početkom 20. veka u krvi ugušeni radnički štrajkovi? Gde u Beogradu, osim na Slaviji, postoji spomenik Dimitriju Tucoviću? Gde još u Beogradu, osim u Botaničkoj bašti možete da vidite retke, ugrožene i zaštićene vrste domaćih i egzotičnih vrsta biljaka sa svih strana sveta?

Gost tribine biće Rade Milić, arheolog pri Centru za urbani razvoj, a moderatorka i autorka tribine je Smiljana Popov, novinar.

Podeli vest