shutterstock_785010271.jpg
shutterstock

shutterstock

Beogradska riznica

TRADICIJA DUGA JEDAN VEK: Baletu Narodnog pozorišta u Beogradu uručen Sretenjski orden prvog stepena

21.02.2023.

TRADICIJA DUGA JEDAN VEK: Baletu Narodnog pozorišta u Beogradu uručen Sretenjski orden prvog stepena
Veličina Slova

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, predsednik Aleksandar Vučić uručio je 15. februara odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, među kojima je i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.

Gde se održava

Predsedništvo Republike Srbije


Na svečanosti održanoj u zgradi Predsedništva Republike Srbije, prestižno priznanje primila je umetnička direktorka Baleta Narodnog pozorišta Ana Pavlović. U obrazloženju je navedeno da je orden dodeljen za naročite zasluge i postignute rezultate u oblasti baletske umetnosti, povodom sto godina postojanja stalnog baletskog ansambla i repertoara.

„Izuzetno sam počastvovana priznanjem koje je dodeljeno Baletu Narodnog pozorišta u Beogradu. Sretenjski orden prvog stepena predstavlja dragocen rođendanski poklon povodom značajnog jubileja – stogodišnjice Baleta u Srbiji. Želim da iskažem i svoje lično zadovoljstvo zbog činjenice da sam na čelu Baleta koji će 19. marta ove godine premijerom baleta Gusar/Le Corsaire obeležiti i na dostojan način proslaviti svoj veliki praznik. Činjenica da Balet Narodnog pozorišta kontinuirano postoji čitav vek svedoči o njegovom značaju, ali nas i podseća da je neophodno konstantno raditi na negovanju i unapređenju baletske umetnosti jer ona predstavlja značajan deo naše kulturne istorije“, kazala je Ana Pavlović koja je i primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu.

ana_orden.jpg
Promo Narodno pozorište

Sretenjski orden je odlikovanje Republike Srbije ustanovljeno 26. oktobra 2009. godine „Zakonom o odlikovanjima Republike Srbije“. Dodeljuje se ukazom predsednika Republike Srbije, za Naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblastima javnih, privrednih, kulturnih, prosvetnih, sportskih i humanitarnih delatnosti. Autor idejnog rešenja Sretenjskog ordena, koji ima tri stepena, je akademski vajar Nikola Vukosavljević, redovni profesor akademije likovanih umetnosti u Beogradu na predmetu vajanje. Među nagrađenim institucijama i pojedincima iz različitih oblasti kulturnog, privrednog,
sportskog i društvenog života povodom Dana državnosti Republike Srbije, nalaze se, između ostalih, i prvakinja Drame Narodnog pozorišta Radmila Živković (Sretenjski orden drugog stepena za naročite zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti glume), kao i nekadašnji prvak i direktor Baleta Narodnog pozorišta Konstantin Kostjukov (Zlatna medalja za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti baletske umetnosti).

Radmila Živković.jpg
Promo Narodno pozorište

Podeli vest