Muzeja fričke umetnosti 2.jpg
Ministarstvo kulture Republike Srbije

Ministarstvo kulture Republike Srbije

Beogradska riznica

MINISTARKA GOJKOVIĆ U PRVOJ POSETI MUZEJU AFRIČKE UMETNOSTI: Planovi o unapređenju rada jedinog Muzeja u regionu posvećenog afričkoj kulturi

18.04.2023.

MINISTARKA GOJKOVIĆ U PRVOJ POSETI MUZEJU AFRIČKE UMETNOSTI: Planovi o unapređenju rada jedinog Muzeja u regionu posvećenog afričkoj kulturi
Veličina Slova

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković u prvoj poseti Muzeju afričke umetnosti, nakon prelaska ove ustanove kulture sa gradskog na republički nivo, razgovarala je sa direktorkom Marijom Aleksić o planovima i unapređenju rada Muzeja, jedinog u regionu koji je isključivo posvećen kulturi i umetnosti afričkog kontinenta.

Gojković je naglasila da je Muzej afričke umetnosti izuzetno važan za kulturnu diplomatiju naše države i da je u tom cilju značajno jačanje odnosa, širenje i negovanje kulturnih veza sa afričkim državama i ustanovama kulture, kroz ostvarivanje neposrednih kontakata i raznovrsnih programa.

Na sastanku se razgovaralo i o daljim planovima programskog i infrastukturnog inoviranja Muzeja, a Gojković je tom prilikom obišla depoe, kao i konzervatorsku laboratoriju, što je renovirano sredstvima Ministarstva kulture.

Stalnu postavku Muzeja čine značajni primerci pre svega zapadnoafričke umetnosti i ona uključuje odabrane predmete iz zbirke koju su formirali osnivači Muzeja Veda Zagorac i dr Zdravko Pečar. On je tokom dve decenije provedene u zapadnoj Africi, prvo kao novinar, a kasnije kao diplomata i jugoslovenski ambasador u sedam afričkih država sa suprugom Vedom Zagorac stekao široko poznavanje afričke istorije, kulture i umetnosti.

Kolekcija Muzeja kontinuirano je obogaćivana otkupima i poklonima, tako da muzejska zbirka sada sadrži nekoliko hiljada autentičnih predmeta tradicionalne umetnosti, poreklom iz zemalja zapadne, centralne i istočne Afrike.

Podeli vest