Duhovi.jpg
promo

promo

Beogradska riznica

NOVI ROMAN OD AUTORA „POTPALUBLJA": „Duhovi“ Vladimira Arsenijevića, dragoceno svedočanstvo o prošlosti

28.04.2023.

NOVI ROMAN OD AUTORA „POTPALUBLJA": „Duhovi“ Vladimira Arsenijevića, dragoceno svedočanstvo o prošlosti
Veličina Slova

„Duhovi“, četvrta knjiga sage „Cloaca Maxima“, predstavljaju uzbudljivi književni kaleidoskop naše stvarnosti u rasponu od tri decenije, počev od perioda obeleženog tragedijom koju je Vladimir Arsenijević oslikao u svom prvom bestseler romanu „U potpalublju“, ovenčanim Ninovom nagradom, koji je doživeo pozorišnu adaptaciju i prevod na dvadeset jezika.

Roman „Duhovi“ je završni i najopširiniji od sva četiri dela tetralogije „Cloaca Maxima“ koji je Arsenijević pisao četiri godine. „Sâm rukopis je rezultat plana koji je formiran još 1993. godine, kada sam radio na onome što će postati roman ’U potpalublju’, proširivši ga u zamišljeno četvoroknjižje. Čitavu građu planirao sam da okončam epiloškim romanom (radni naslov bio mu je ’Brdo’), verujući da će se svi ratovi okončati dok ja doguram do četvrte knjige u planiranom nizu, te da će Pripovedač imati priliku da svoje pripovedanje okonča pišući sa distance značajno drugačijeg vremena, ’s vrha Brda, odakle se sve vidi’. Verovao sam da će četvrta knjiga biti napisana iz bolje budućnosti u kojoj su svi naši ratovi, ali i mržnje koje su ih pokretale, zauvek okončani. Kad ono...“ 

Uzimajući sadašnjost leta 2020. i smrt majke kao polaznu osnovu, ova pripovest oživljava različite vremenske rukavce koji su uticali na njene mnogobrojne junake, čineći to u epskom zamahu i već dobro nam poznatim glasom Pripovedača, koga u ovoj knjizi zatičemo kao gotovo šezdesetogodišnjaka i udovca. Neumorno, posvećeno i precizno, on beleži sopstveno dragoceno svedočanstvo o prošlosti koja to zapravo nije, svedočanstvo koje se, ma koliko bilo intimno, zahvaljujući vrhunskoj književnoj alhemiji, ujedno tiče i svih nas na ovim prostorima.

Podeli vest