Spori povratak kuci.jpg
promo

promo

Beogradska riznica

SLAVNI NOBELOVAC SE OKREĆE „EPSKOM KORAKU“: „Spori povratak kući“ Petera Handkea projektuje pisca na glavnog junaka, geologa

18.05.2023.

SLAVNI NOBELOVAC SE OKREĆE „EPSKOM KORAKU“: „Spori povratak kući“ Petera Handkea projektuje pisca na glavnog junaka, geologa
Veličina Slova

Majstor savremene proze i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2019. godine Peter Handke „Sporim povratkom kući“ čini prekretnicu: okreće se prirodi i materijalnosti sveta, gde je put mesto za „epski korak“, koji se odvaja od duge tradicije ratne i osvajačke epike i mir čini privlačnim.

U prvom delu četvoroknjižja geolog Valentin Zorger, koji se na Aljasci, daleko od doma i porodice, izgubio u poslu, sada se sprema na povratak kući. Put za Evropu je dug, on vodi kroz velike gradove Amerike, sve do grada svih gradova, gde će Zorger konačno formulisati zakon svojih postupaka koji čini njegov povratak u Evropu neminovnim. 

„Po povratku u Evropu bila mi je potrebna dnevna doza napisanog; i ponovo sam čitao mnogo toga.“ Prva rečenica „Pouke Sent Viktoara“, drugog dela četvoroknjižja, identifikuje Zorgera kao projekciju autora, pisca koji poput geologa, ali sada u potrazi za redefinisanjem sebe i svoje umetnosti, kreće u istraživanje planine koju je Sezan – „učitelj čovečanstva današnjice“ – uvek iznova slikao. 

U „Detinjoj povesti“ Handke piše o periodu kada ga je supruga napustila i ostavila s malim detetom. Daleko od bilo kakve patetike, ali i svake pedagoške namere, pripovedač usvaja neutralni stav istoričara. „Detinja povest“ je, tako, istorija deteta o kojem brine „odrasli“. Ali detinjstvo kod Handkea nije čist, iskonski početak – ne odabire se priča o detinjstvu da bi nova nevina usta potvrdila staru istinu. 

Detinjstvo, pre svega, znači slabost, a slabost je biti u otporu, rastrzan, rasredišten, biti uvek tamo gde nismo. „Vraćaj se kući u tuđinu. Samo si tamo ovde…“, uzvikuje Gregoru (autorovom alter egu) starica u dramskoj poemi „Kroz sela“. 

„Spori povratak kući: Četvoroknjižje“ Petera Handkea možete naći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Podeli vest