Aleksandar Serdar, privatna arhiva.jpg
promo

promo

Beogradska riznica

KNJIGA „UMETNOST INTERPRETACIJE" ALEKSANDRA SERDARA BIĆE PREDSTAVLJENA NA KOLARCU: Monografija renomiranog pijaniste i profesora donosi odlične primere tumačenja muzičkog teksta

11.03.2024.

KNJIGA „UMETNOST INTERPRETACIJE" ALEKSANDRA SERDARA BIĆE PREDSTAVLJENA NA KOLARCU: Monografija renomiranog pijaniste i profesora donosi odlične primere tumačenja muzičkog teksta
Veličina Slova

Predstavljanje monografije „Umetnost interpretacije" renomiranog pijaniste i profesora Aleksandra Serdara biće održano 19. marta u 18 časova u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine.

Kada se održava

19. mart


Na predstavljanju knjige će govoriti direktor Muzikološkog instituta SANU dr Katarina Tomašević, muzikolog i redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti dr Sonja Marinković, naučni savetnik Muzikološkog instituta SANU dr Ivana Medić, redovni profesor i šef katedre za klavir na Fakultetu muzičke umetnosti mr Branko Penčić i autor Aleksandar Serdar.

U okviru promocije monografije „Umetnost interpretacije", Aleksandar Serdar će izvesti i nekoliko kompozicija.

Aleksandar Serdar, rođen u Beogradu, redovni je profesor klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i pijanista svetskog renomea. Posle završenih studija u Novom Sadu dalje školovanje je nastavio u SAD. Na njegovo pijanističko obrazovanje su uticali tokom godina, pre svega, Serđo Pertikaroli i Leon Flajšer. Serdar je dobitnik brojnih međunarodnih nagrada, svirao je resitale, nastupao sa orkestrima i u okviru kamernih ansambala u gotovo svim zemljama Evrope, u Severnoj Americi, Brazilu i Peruu, Maroku, Libanu, Izraelu, Tajlandu i Japanu.

Serdar od 1999. godine radi na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gde je sada u zvanju redovnog profesora. Od 2006. godine radi kao profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu. Aleksandar Serdar učestvuje kao član žirija u radu brojnih nacionalnih i internacionalnih žirija. U martu 2007. počeo je sa realizacijom projekata ,,Nacionalne koncertne sezone". Projekat decentralizacije klasične muzike zastupljen u 16 gradova koji je sa velikim uspehom okončan u junu 2007. godine. Svoj priručnik pod nazivom ,,Razvoj pijanističke tehnike" Aleksandar Serdar izdaje 2012. godine u izdanju Muzičkog centra Crna Gora.

Svoju punu posvećenost profesiji umetnika, pijaniste i pedagoga, Aleksandar Serdar još jednom potvrđuje odlukom da se upusti u odgovoran i zahtevan posao formulisanja bazičnih principa pristupa interpretaciji. Njegova knjiga nije zbir kanonskih normi koje se autoritarno nude, već skup razložnih, na primerima dobro ilustrovanih tumačenja bazičnih principa interpretacije muzičkog teksta, čije usvajanje je nužan preduslov za formiranje profesionalca. Serdar znalački, pažljivo, sistematično i sugestivno svog čitaoca vodi kroz te lavirinte znanja, jasno postavljajući smernice i objašnjavajući tajne pristupa muzičkom delu, izjavila je Sonja Marinković, muzikolog, redovni profesor, FMU u Beogradu. 

Podeli vest