Pesma-celije.jpg
promo

promo

Beogradska riznica

KNJIGA O TOME ŠTA ZNAČI BITI ČOVEK: „Pesma ćelije” Sidarte Mukardžija - nauka uzbudljivija od trilera

22.04.2024.

KNJIGA O TOME ŠTA ZNAČI BITI ČOVEK: „Pesma ćelije” Sidarte Mukardžija - nauka uzbudljivija od trilera
Veličina Slova

„Pesma ćelije” Sidarte Mukardžija informativan je i zabavan uvod za sve koji žele da shvate funkcionisanje osnovnih jedinica od kojih je sazdano naše telo.

Gde se održava

Beograd


Kada se održava

30. septembar


Nakon svetskog bestselera „Gen” stigla je nova knjiga „Pesma ćelije” Sidarte Mukardžija, istraživača i lekara.

Otkriće ćelija – prihvatanje činjenice da su složeni živi organizmi zapravo skupovi sićušnih, samodovoljnih i samoregulatornih jedinica i da su srce, krv, mozak sagrađeni upravo od ovih majušnih komora – dovelo je do rođenja nove vrste medicine utemeljene na manipulisanju ćelijama u terapijske svrhe. Fraktura kuka, srčani zastoj, Alchajmerova bolest, sida, kancer, bubrežna insuficijencija, artritis, upala pluća – sve se to može redefinisati kao rezultat nenormalnog funkcionisanja ćelija ili ćelijskih sistema. I sve je predmet ćelijske terapije.

Ispripovedana toliko slikovito, lucidno i napeto da kompleksna nauka postaje uzbudljiva poput najboljeg romana, „Pesma ćelije” kazuje priču o tome kako su naučnici otkrili ćelije, kako su počeli da proniču u njihovo funkcionisanje i kako to znanje sada koriste da nam pomognu. Prožeta Mukardžijevim ličnim iskustvom kao istraživača, lekara i strastvenog čitaoca, „Pesma ćelije” istovremeno je remek-delo o tome šta znači biti čovek.

Podeli vest