image002.jpg
promo

promo

Beogradska riznica

FESTIVAL SAVREMENE FRANCUSKE KNJIŽEVNOSTI: 16. izdanje Molijerovih dana i gostovanje značajnih autora

26.04.2024.

FESTIVAL SAVREMENE FRANCUSKE KNJIŽEVNOSTI: 16. izdanje Molijerovih dana i gostovanje značajnih autora
Veličina Slova

I ove godine Francuski institut pozvao je u Srbiju izuzetne autore, koji će obradovati ljubitelje savremene francuske književnosti i stripa.

Gde se održava

Francuski institut


Kada se održava

11. maj


U okviru programa Ritam francuske kulture, Molijerovi dani se održavaju od 8 do 11. maja, u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu. Biće priređeni susreti sa Andrejem Makinom, Majlis Besri i Kristijanom Laksom.

Manifestacija počinje 8. maja svečanim proglašenjem „Srpskog Gonkura”. Zvaničan naziv ove književne nagrade, jedinstvene po tome što je dodeljuju mladi, je Gonkurov izbor studenata Srbije.

U prisustvu francuskog pisca Andreja Makina, kao i predstavnika srpske književne scene, frankofonih ambasadora i medija, studenti univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, koji su proteklih meseci analizirali četiri francuska romana iz poslednje selekcije za Gonkurovu nagradu, proglasiće svog favorita.

Ljubitelji devete umetnosti radovaće se susretima sa ovim stvaraocem, koji će biti priređeni u Beogradu u petak, 10. maja u 18 sati u Francuskom institutu, a u subotu 11. maja u Novom Sadu, u knjižari Zenit (Njegoševa 24). U razgovorima sa autorom učestvovaće Pavle Zelić, Jovan Gvero, Dejan Savić. Ulaz je slobodan, a francusko-srpski prevod obezbeđen.

Podeli vest