Specijali_Simboli Beograda_Pobednik 16x9.00_00_22_20.Still019.jpg
beograd.rs

beograd.rs

„Pobednik” na Kalemegdanu

NAJPREPOZNATLJIVIJI SIMBOL BEOGRADA: „Pobednik” sa Kalemegdana čuva prestonicu

13.06.2024.

NAJPREPOZNATLJIVIJI SIMBOL BEOGRADA: „Pobednik” sa Kalemegdana čuva prestonicu
Veličina Slova

Spomenik „Pobednik”, podignut je 1928. godine, povodom obeležavanja desetogodišnjice proboja Solunskog fronta u Gornjem gradu Beogradske tvrđave, na najvišem bedemu Kalemegdana, na stubu visine 17,5 metara.

Delo je jednog od najznačajnijih umetnika s početka 20. veka, vajara Ivana Meštrovića.

Njegovo uobličavanje trajalo je dugo, nastao je pred početak Prvog svetskog rata, a prvobitno je bio zamišljen kao fontana, koja je trebala da bude postavljena na Terazijama.

Specijali_Simboli Beograda_Pobednik 16x9.00_00_00_23.Still027.jpg
beograd.rs

Meštrović je do početka Velikog rata izlio središnji deo fontane u vidu nage muške figure, koja u desnoj ruci drži mač, a u levoj pticu soko, koja je simbol viteštva, rata i mira.

Njegova zamisao je bila da u centru bazena sa vodom bude petostepeni stub, koji je trebalo da predstavlja simbol petovekovnog ropstva pod Turcima i da bude spomenik slobodi.

Sama skulptura ove bronzane figure je izrađena 1913. godine.

Na početku rata, fontana je, kako bi bila sačuvana sklonjena u jednu kuću na Senjaku, a po njegovom završetku odustalo se od fontane.

Skulptura „Pobednika” je postavljena na pijedestal u vidu dorskog stuba, a zbog burnog reagovanja javnosti da će figura nagog muškarca negativno uticati na moral srpskih devojaka odabrano je novo mesto udaljeno od centra grada iako je jedna od ideja bila da mu se doda narodna nošnja. Na drugoj strani neki su tada mislili da treba da se postavi u bazen pošto je „već go”.

Specijali_Simboli Beograda_Pobednik 16x9.00_00_56_10.Still026 (1).jpg
beograd.rs

Podignut je na visinu od 17 i po metara, „ne zato da se što bolje vidi, već da se vidi što manje”, pisala je tadašnja Politika

„Pobednik” je postavljen na najuzvišenijem mestu Beogradske tvrđave, licem okrenut prema Savi, simbolišući pobedu u Prvom svetskom ratu.

Na mestu na kome se danas nalazi spomenik bila je palata despota Stefana Lazarevića.

Prvobitno je trebalo da se zove „Vesnik proleća”, a zbog sokola u ruci mnogi ga zovu i „Sokolar".

Za kulturno dobro je proglašen 1992. godine, a krajem 2019. godine i početkom 2020. urađena je kompletna rekonstrukcija spomenika, kada su sanirana i sva oštećenja, između ostalih i sama bronzana skulptura, koja je imala brojne rupe od metaka i gelera.

„Pobednik” je najfotografisaniji i najpopularniji beogradski spomenik, a prema nekim podacima dnevno ga poseti više od 5.000 turista.


Podeli vest