Počela sezona kupanja na Adi Ciganliji2.jpg
beograd.rs

beograd.rs

Ada Ciganlija

POPULARNO BEOGRADSKO IZLETIŠTE: Ada Ciganlija oaza za uživanje u gradu

23.06.2024.

POPULARNO BEOGRADSKO IZLETIŠTE: Ada Ciganlija oaza za uživanje u gradu
Veličina Slova

Jedinstveni ekosistem, prirodna bogatstva, prijatna mikroklima, uređeno Savsko jezero i široka ponuda sportskih i zabavnih aktivnosti samo su neke od osobina koje Adu Ciganliju čine jednim od omiljenih mesta za opuštanje i rekreaciju, kao i simbolom Beograda.

Poluostrvo Ada Ciganlija nalazi se na reci Savi, na četiri kilometara od ušća u Dunav, a prema nekim hroničarima njeno ime je poteklo od keltskih reči singa (ostrvo) i lia (podvodno zemljište), pa je tako nastala „siganlija“, koja će u kasnijoj transkripciji postati „ciganlija“.

Na Adi se nalazi pregršt biljnih i životinjskih vrsta, koje prave jedinstven ekosistem, a do sada je otkriveno oko 450 vrsta biljaka, među kojima su bela i crna topola, bela vrba i hrast lužnjak. Faunu čine ptice, autohtone vrste sitnih sisara, insekti, kao i oko 250 vrsta gljiva.

Prirodna bogatstva  poluostrva zapazio je i knez Miloš Obrenović, koji je 1821. godine ostrvo proglasio za državno dobro, a čuveni komediograf Branislav Nušić nazvao je Adu „Vodeni cvet“ i pod istim imenom je osnovao satirične novine.

Bogat ekološki sistem Ade sačuvan je do danas, a u njenom središtu nalazi se Savsko jezero koje ima najveću gradsku plažu, okruženu 7,7 kilometara dugom pešačkom i biciklističkom stazom. Zahvaljujući uređenom kupalištu, tokom letnjih meseci Ada Ciganlija postaje beogradsko more“ i tako predstavlja idealan beg od gradske žege.

Počela sezona kupanja na Adi Ciganliji5.jpg
beograd.rs

Savsko jezero je višenamensko, koristi se za sport i rekreaciju, a na njemu je održano stotine državnih, evropskih i svetskih prvenstava u sportovima na vodi. Jezero predstavlja i rezervoar pijaće vode Beogradskog vodovoda i spada u zaštićeno vodoizvorište grada Beograda.

Savsko jezero dugo 4,2 kilometra i prosečno široko 200 metara, sa dubinom između četiri i šest metara, počelo je da se formira 1957. godine, a finalni izgled dobilo je 1978. godine.

Osim vodenih sportova, posetioci na Adi mogu da uživaju i u drugim sportskim aktivnostima kao što su odbojka na pesku, fudbal, rukomet, tenis, golf, košarka, jer ovaj rekreativni centar sadrži više od pedeset sportskih igrališta.

Ada je privlačna i ljubiteljima adrenalina, jer u svojoj ponudi ima bandži džamp, avantura park, zip lajn, akva ski, traku za skijanje, ronjenje,...

Počela sezona kupanja na Adi Ciganliji3.jpg
beograd.rs

Spoj šumskih predela i prostrane vodene površine čine Adu Ciganliju idealnom lokacijom za uživanje, ali i za organizaciju svečanosti i proslava, pa se tako na ovom rečnom ostrvu nalazi više desetina restorana i kafića koji su raspoređeni oko jezera. Takođe, postoji i zabavni sadržaj za najmlađe, koji čine vožnja vozićima, piknik prostor, pedaline, grad na vodi i dečja igrališta.

U okviru Ade Ciganlije, između Save i Čukaričkog rukavca, 1994. godine očišćeno je i poribljeno malo jezero Ada Safari, koje je bogato ribama šaran, amur, linjak i babuška. Čišćenjem jezera omogućeno je bavljeno sportskim ribolovom u Beogradu, ali pod veoma strogim uslovima.

Počela sezona kupanja na Adi Ciganliji1.jpg
beograd.rs

S obzirom na to da je Ada Safari smešten u blizini centra prestonice, a poseduje bujnu vegetaciju i velike zelene površine, 2023. godine za vreme prvog gradonačelničkog mandata Aleksandar Šapić najavio je izmeštanje beogradskog Zoološkog vrta na Ada Safari, kako bi se poboljšali uslovi u kojima borave životinje.

Imajući u vidu raznovrsnost živog sveta na Adi Ciganliji, posebna pažnja poslednjih godina posvećena je zaštiti ovog ekosistema, o čemu vodi računa JP „Ada Ciganlija“, kao preduzeće za uređenje, korišćenje i održavanje rečnog ostrva.

Podeli vest