Specijali_Simboli Beograda_Dunav8.jpg
beograd.rs

beograd.rs

Sve čari Dunava

ČUVAR ISTORIJE, OAZA MIRA I OPUŠTANJA: Sve čari Dunava kroz Beograd

03.07.2024.

ČUVAR ISTORIJE, OAZA MIRA I OPUŠTANJA: Sve čari Dunava kroz Beograd
Veličina Slova

Dunav kroz Beograd protiče u dužini od 60 kilometara, ulazi kod Starih Banovaca prolazeći opštine Zemun, Novi Beograd, Palilulu, Stari grad i stiže do Grocke.

Beograd se može pohvaliti, kao malo koji grad da leži na rekama. Mnogi kao najveću prednost glavnog grada Srbije navode njegov položaj. 

Videti prestonicu sa reke je pravo uživanje, kako za oči, tako i za psihu svakog pojedinca, opšte je poznato da se ljudski mozak najbolje odmara pored vode.

Dunav nudi veliki broj mogućnosti za opuštanje, na samoj reci i na njenim obalama.

Specijali_Simboli Beograda_Dunav4.jpg
beograd.rs

Ideja je da ono najlepše što grad Beograd ima, a to su dve reke na kojima leži, na najbolji mogući način iskoristimo i da za par godina možemo da kažemo da se Beograd istinski spustio na reke."

Aleksandar Šapić, gradonačečlnik Grada Beograda prilikom obilaska završnih radova na izgradnji prve celine Linijskog parka, novembra 2022. godine

To je reka sa najviše imena, početno se vezuje za drevni ilirski ili trački jezik, gde se nazivao „Danu", što jednostavno znači „reka", na latinskom je bio „Danuvius" ili „Danubius". Danas je poznat pod različitim imenima u zavisnosti od zemlje kroz koju protiče.

Omiljena mesta Beograđana su Dunavski i Zemunski kej, jednom kad otkriju čari ovih mesta, uvek se vraćaju.

Krstarenja rekom su veoma popularna jer na ovaj način se mogu otkriti detalji koje veliki broj ljudi nije ni primetio sa obale dok „ne zaplovi" njenim talasima. To je najlepši način da se lepota prestonice vidi iz drugog ugla.

Specijali_Simboli Beograda_Dunav7.jpg
beograd.rs

Sa mesta gde se Sava uliva u Dunav je veličanstven pogled na Beogradsku tvrđavu.

Dunav je druga reka po dužini u Evropi i najpopularnija na svetu za rečna krstarenja

Jedan je od najvećih prirodnih simbola Beograda koji je na njegovim obalama i nastao.

Specijali_Simboli Beograda_Dunav3.jpg
beograd.rs

Čuvaćemo ono što nam je Bog podario, naše reke i celo priobalje Beograda."

Aleksandar Šapić, gradonačelnik Grada Beograda

Između brojnih rukavaca i ada, nastale su jedinstvene oaze prirode, a na obalama ove reke tokom vekova su živele razne civilizacije. Na više mesta se nalaze  tragovi rimskih legija, kao i turski i austro–ugarski ostaci. Na desnoj obali Dunava je jedno od najznačajnijih neolitskih lokaliteta u Evropi, poznato  Arheološko nalazište „Belo brdo“ u Vinči.

Lido je peščana plaža na delu Velikog Ratnog ostrva, koja postoji već 100 godina

Ljubitelji reke, duž celog toka kroz teritoriju Beograda, uvek mogu naći mesto za piknik, rekreaciju, odmor, uživati na najpoznatijim beogradskim šetalištima, popiti omiljeno piće i pojesti ukusnu hranu u brojnim ugostiteljskim objektima, koji su nezaobilazni deo kompletnog doživljaja na Dunavu.

Specijali_Simboli Beograda_Dunav13.jpg
beograd.rs

Leto je idealno vreme da osetite povetarac i prepustite se prirodi. Zalazak sunca  je nešto što se mora doživeti na ovoj reci, koja protiče kroz 10 zemalja.

Na obalama Dunava se nalaze četiri glavna grada i svi počinju na slovo B: Beč, Beograd, Budimpešta i Bratislava.

Dunav je jedan od simbola Beograda, a ima veliki značaj u turističkom i ekonomskom razvoju glavnog grada.Podeli vest