don Kihote I i II.png
promo

promo

Beogradska riznica

ČUVENA PRIČA O ŠPANSKOM PLEMIĆU IZ 17. VEKA: Novo izdanje sa pravim imenom Servantesovog junaka u naslovu

03.07.2024.

ČUVENA PRIČA O ŠPANSKOM PLEMIĆU IZ 17. VEKA: Novo izdanje sa pravim imenom Servantesovog junaka u naslovu
Veličina Slova

Čuveno delo Migela de Servantesa u prevodu Aleksandre Mančić objavljeno je nedavno pod nazovom „Don Kihote“ u ediciji Izdavačke kuće „Laguna".

Remek-delo španske i svetske književnosti.„Don Kihote“ Migela de Servantesa je čuvena priča o španskom plemiću iz 17. veka, strastvenom čitaocu viteških priča, koji u potrazi za sopstvenim viteškim avanturama, i sâm postaje vitez lutalica i oponaša književne junake.

Ova knjiga je objavljena u izuzetnom prevodu Aleksandre Mančić koja je i autorka dragocenih tekstova o samom izvorniku, o transkripciji imena don Kihote i autoru.

Zašto je naslov drugačiji?

Kihote je pravo ime Servantesovog junaka. Postojalo je u prvom prevodu Đorđa Popovića, a kasnije je, počev od 1938. godine, zamenjeno polupofrancuženim oblikom Kihot. Pošto se i ime Kihote, kao i niz drugih imena koja se javljaju u ovom prevodu, završava nenaglašenim e, u kosim padežima to finalno e će se izgubiti, i glasiće Kihota, Kihotu, itd., kao što se, na primer, dešava i u kosim padežima našeg imena Pavle.

U ovom dirljivom klasiku, zanos jednog plemića iz Manče, strastvenog čitaoca viteških priča, nagoni ga da se upusti u najraznovrsnije podvige i diskusije na temu rata i mira, književnosti i umetnosti, vaspitanja i ljubavi. U društvu vernog štitonoše Sanča Panse, on jezdi pod suncem vrelog španskog neba, utire suze nevoljnima i vraća slobodu potčinjenima. Branilac čovekove slobodne volje, don Kihote je često i revolucionar, koji se u više mahova i otvoreno buni protiv društvenog poretka, neodoljiv u svojoj srčanosti i nepokolebljivom stremljenju ka najvišim idealima.

Tako pronalazi novi smisao života: pomaže damama u nevolji, bori se s divovima i ispravlja greške... uglavnom u svojoj glavi. Migel de Servantes Saavedra (1547–1616) bio je španski pesnik, dramaturg, prozni pisac. Smatra se jednom od najvećih figura španske književnosti. Prema svojim delima, pripada kako renesansi, tako i baroku i Zlatnom veku španske književnosti. Optužen za nedozvoljeno ubiranje poreza, osuđen je na sedam meseci zatvora. Za vreme jednog tamnovanja, po sopstvenim rečima, u uobrazilji je stvorio čoveka koji je sišao s uma od čitanja viteških romana i krenuo u viteške pohode.

Podeli vest