Specijali_Simboli Beograda_Tašmajdanski park5.jpg
beograd.rs

beograd.rs

Tašmajdanski park

ATRAKCIJA I MISTERIJA: Tašmajdanski park, nezaobilazno mesto za druženje u centru Beograda

07.07.2024.

ATRAKCIJA I MISTERIJA: Tašmajdanski park, nezaobilazno mesto za druženje u centru Beograda
Veličina Slova

Između Takovske, Ilije Garašanina, Beogradske ulice i Bulevara kralja Aleksandra, u centru glavnog grada nalazi se velika zelena oaza, Tašmajdanski park.

Na ovom prostoru se nekada nalazio kamenolom, a u 19. veku, pošto je bio periferija služio je za groblje. Kad je izgrađeno Novo groblje Tašmajdansko je izmešteno i preuuređeno u park.

Naziv parka „Tašmajdan“ je nastao kao složenica turskih reči tas - kamen i majdan - rudnik. Veruje se da su sva stara zdanja Beograda ozidana kamenom vađenim ovde, a u  katakombama, nastalim kopanjem dugo su bila skladišta municije i skloništa za ranjene vojnike.

U Tašmajdanskom parku je izgrađena prva seizmološa stanica 1909. godine, koja postoji i danas.

Kao jedan od najvećih turističkih potencijala i simbola Beograda danas privlači veliki broj posetilaca i važi za jedan od najlepših gradskih parkova.

Specijali_Simboli Beograda_Tašmajdanski park6.jpg
beograd.rs

Tašmajdan posebnim mestom čini njegova bogata istorija, veruje se da su upravo ovde spaljene mošti Svetog Save, a na obodu parka je izgrađena crkva Svetog Marka, koja je takođe jedan od simbola glavnog grada. Iza nje je ušuškana i mala Ruska crkva, a čuva i mnoge kulturno-istorijske spomenike. Centralno mesto zauzima muzička fontana i veliko šahovsko polje.  

Nakon završetka Drugog svetskog rata, doneta je odluka da se na Tašmajdanu osnuje park, a da prostor bivšeg kamenoloma postane sportski centar.

Park je uređen i prilagođen deci i odraslima. Na površini od 10 hektara na različite načine možete da provedete slobodno vreme, a ako imate psa moći će slobodno da trči u ograđenom prostoru za kućne ljubimce. Pored brojnih sadržaja za decu, za poklonike rekreacije postoji fitnes centar na otvorenom, a da uživanje bude kompletno možete se odmoriti u nekom od ugostiteljskih objekata.

Specijali_Simboli Beograda_Tašmajdanski park11.jpg
beograd.rs

Sa Tašmajdana je Karađorđe, svoje ustanike poveo u oslobađanje Beograda od Turaka 1806. godine.

Krije brojne pećine ispod, prema nekim istoričarima njihov nastanak datira iz vremena Rimljana, a Beograđanima su u Prvom svetskom ratu služile kao zaklon od austro-ugarskih bombi, dok je u Drugom svetskom ratu u njima bila smeštena tajna komanda za jugoistok Vermahtovog generala Fon Lera.

Zahvaljujući svom izgledu i sadržajima mesto je gde se sreću sve generacije, ovde se organizuju kulturno umetnički događaji i razne manifestacije

Mnogi odavde nose nezaboravne uspomene jer su „odrasli na Tašu".

Zahvaljujući lokaciji i zelenilu, Tašmajdanski park je mnogima sklonište od gradske gužve, a prirodna je granica između opština Palilula, Vračar i Stari grad.

Podeli vest