image002 (1).jpg
promo

promo

Dečji program

IZLOŽBA I RADIONICE POD NAZIVOM „NAUKA I INFORMATIKA ZA SVAKO DETE": Dođite da eksperimentišete, napravite prvog robota i koristite digitalni mikroskop

13.02.2023.

IZLOŽBA I RADIONICE POD NAZIVOM „NAUKA I INFORMATIKA ZA SVAKO DETE": Dođite da eksperimentišete, napravite prvog robota i koristite digitalni mikroskop
Veličina Slova

U petak 17. februara 2023. godine u 18 časova u Galeriji nauke i tehnike SANU biće otvorena izložba „Nauka i informatika za svako dete“ autora Stevana Jokić i Ljiljane Jokić - Projekat „Ruka u testu“ u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu.

Gde se održava

Galerija nauke i tehnike SANU


Kada se održava

17. februar - 4. mart


Na ovoj interdisciplinarnoj izložbi koju prate radionice biće predstavljeni resursi koje nastavnici i roditelji mogu koristiti u naučnom i informatičkom opismenjavanju dece od predškolskog do srednjoškolskog nivoa, kao i radu sa decom sa smetnjama u razvoju, primenom istraživačkih postupaka kreiranih zahvaljujući projektu „Ruka u testu“ i saradnji brojnih institucija među kojima su: Francuska akademija nauka, Srpska akademija nauka i umetnosti, Univerzitet u Beogradu, Institut Vinča, Globalna mreža akademija nauka - IAP, francuska fondacija La main à la pâte, Francuski institut u Beogradu, Društvo fizičara Srbije, kao i EU-FIBONACCI i EU-SUSTAIN projektima. 

„Ruka u testu“ (La main à la pâte) predstavlja projekat koji je 1996. godine pokrenuo Žorž Šarpak, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku i francuska Akademija nauka, i ima za cilj da poboljša kvalitet nastave nauke i tehnologije u školskim uslovima. Profesor Stevan Jokić je osnivač srpskog ogranka ovog programa i već duži niz godina sarađuje sa mnogobrojnim institucijama u Srbiji, kako bi se nastavnici i deca upoznali sa svim dostupnim resursima i mogućnostima. 

Postavka u Galeriji nauke i tehnike obuhvata postere realizovane u okviru pet zajedničkih izložbi - radionica projekta Ruka u testu i Francuskog instituta u Beogradu, brojne knjige koje obrađuju aktuelne teme iz nauke, tehnologije i informatike i predstavljaju pomoć učiteljima i nastavnicima u usmeravanju i obrazovanju korišćenjem STEM i STEAM (Science, technology, engineering /art, and mathematics) pristupa, potom multimedijalne prezentacije sa YouTube kanala Nauka i informatika za sve, a veliki deo materijala i knjiga biće dostupan posetiocima u elektronskoj formi za besplatno preuzimanje. 

Posetioci će imati mogućnost da sami izvedu jednostavne eksperimente, kao i da posmatraju i istražuju iz različitih naučnih oblasti i informatike. Moći će da saznaju kako da naprave jeftini robot, koriste digitalni mikroskop koji se povezuje na kompjuter, kao i kako da koriste mobilni telefon i tablet kao univerzalni merni instrument. 

Izložba sa radionicama u Galeriji nauke i tehnike SANU traje do 4. marta 2023. godine.

Podeli vest