Dejvid Homel Mari Luiz Gej Putovanja po Kubi.jpg
promo

promo

Dečji program

JOŠ JEDNA U NIZU KNJIGA KOJA ĆE DECI OTKRITI NOVE KULTURE: Avanture na Kubi sa kojima se susreće glavni protagonista romana otkrivaju nova saznanja o ovoj zemlji

01.06.2023.

JOŠ JEDNA U NIZU KNJIGA KOJA ĆE DECI OTKRITI NOVE KULTURE: Avanture na Kubi sa kojima se susreće glavni protagonista romana otkrivaju nova saznanja o ovoj zemlji
Veličina Slova

Roman „Putovanja po Kubi", čiji su autori kanadski pisac Dejvid Homel i kanadska ilustratorka Mari-Luiz Gej, upravo je objavljen u izdanju Arhipelaga, u ediciji knjiga za decu i mlade Mali Arhipelag, u prevodu Vesne Roganović.

Roman „Putovanja po Kubi" nastavak je izuzetno popularnih romana „Putujući cirkus", „Put pod noge", „Leto u gradu" i „Porodična putovanja" koje je Arhipelag već objavio. Reč je o omiljenoj i međunarodno poznatoj seriji romana za decu i mlade o avanturama jedne otkačene, radoznale porodice i o njihovim putovanjima po svetu. Autorski dvojac koji stoji iza ove serije, Dejvid Homel i Mari-Luiz Gej, kroz tekst i ilustracije stvara uzbudljive priče o neodoljivim avanturama dvojice dečaka i njihovih roditelja koji svako leto pretvaraju u istraživanje nepoznatih mesta ili država. Ili pak u dobro poznatim mestima otkrivaju razloge za maštovite avanture.

Dok u romanu „Leto u gradu" prvi put ostaju da leto provedu u Montrealu, u gradu u kome žive, gde celog leta doživljavaju beskrajne avanture, u ostalim romanima Čarlijeva porodica odlazi tokom letnjeg odmora daleko od kuće i obilazi mnoge evropske zemlje i gradove – od Italije, preko Slovenije i Hrvatske, Francuske i Španije, do Meksika i Sjedinjenih Američkih Država.

U romanu „Putovanja po Kubi" Čarli s bratom i roditeljima odlazi na Kubu, ostrvo prepuno iznenađenja, tajni i protivrečnosti. Kada Čarlijeva majka umetnica dobije poziv da poseti školu na Kubi, cela porodica kreće na putovanje. Ali ostrvo koje oni upoznaju razlikuje se kao nebo od zemlje od ol-inkluziv odmarališta o kojima je Čarli slušao od drugara. Čarli nikada nije posetio tako zagonetnu zemlju kao što je Kuba – zemlju u kojoj se često oseća kao putnik kroz vreme. U kojoj se veličanstveni hotel Nacional u Havani nalazi tik pored trošnih zgrada koje kao da se krune pred njegovim očima. U kojoj ima mnogo različitih zidova – od čuvenog morskog zida u Havani do onih nevidljivih, čiji je cilj da drže turiste i lokalne stanovnike razdvojene jedne od drugih. A potom porodica kreće u zabit „bogu iza nogu“, gde se Čarli sprijatelji s Lazarom koji često dolazi avionom iz Majamija da obiđe svoju kubansku rodbinu.

Roman „Putovanja po Kubi" preveden je na više svetskih jezika, a doživeo je odličan prijem kod kanadskih čitalaca i kritike. Kritičar Kirkus Revienj ističe da „nagoveštaji nekih ozbiljnijih stvari naglašavaju, ali ne remete radost letovanja: čitaoci koji su, kao i Maks i Čarli, odrasli u sigurnom okruženju, više će razmišljati, ali neće zbog toga imati traume. Lekovit, neobičan uvid u deo sveta koji se retko sreće u književnosti za decu, zaodenut zabavnim porodičnim dogodovštinama“. Horn book naglašava da je ovaj roman „žustar, književno istančan i živahan, zbog čega je, kao i čitava serija, nezaobilazan za svetske putnike početnike“. Booklist u romanu posebno izdvaja „dobro ocrtane likove i pripovedanje za uživanje“. Kritičar ovog list nedvosmisleno zaključuje: „Zaista vredno čitanja.“ Dejvid Homel je autor deset romana, među kojima su Govorna terapija (koja je osvojila Hju Meklinenovo priznanje i Nagradu Jevrejske javne biblioteke za prozu) i nedavno objavljen roman Ptići. Dvaput je dobio Guvernerovu nagradu za prevodilaštvo. Knjige Dejvida Homela prevedene su na više evropskih jezika, kao i na kineski jezik. Mari-Luiz Gej je vrhunska kanadska ilustratorka koja je za svoj rad na oblikovanju knjiga za decu i mlade dobila prestižne kanadske i međunarodne nagrade.

Podeli vest