Likovno putovanje 2023. u Vrčinu (3).jpg
promo

promo

Dečji program

TRADICIONALNA SMOTRA DEČJEG STVARALAŠTVA U RANČIĆEVOJ KUĆI: Pogledajte najuspešnije radove polaznika likovne radionice u Vrčinu i Grockoj

20.02.2024.

TRADICIONALNA SMOTRA DEČJEG STVARALAŠTVA U RANČIĆEVOJ KUĆI: Pogledajte najuspešnije radove polaznika likovne radionice u Vrčinu i Grockoj
Veličina Slova

Grupna izložba dečjih radova „Likovno putovanje 2023“ otvorena je do 6. marta u Rančićevoj kući, u galeriji Centra za kulturu Grocka.

Kada se održava

6. mart


Izložba „Likovno putovanje“ je tradicionalna godišnja smotra dečjeg stvaralaštva - crteža, slika, vajarskih i drugih umetničkih radova nastalih na Likovnoj radionici Centra za kulturu Grocka tokom 2023. godine.

Postavka obuhvata odabir najuspešnijih ostvarenja čiji su tvorci deca i učenici uzrasta od 7 do 11 godina osnovnih škola u Grockoj i Vrčinu. Radionicu Ustanove vodile su slikarke Marion Dedić i Mika Lovre Milović, a kreativni radovi našli su se i na dečjim izložbama širom Srbije. 

LIKOVNO PUTOVANJE kreativno-edukativna radionica Centra za kulturu Grocka namenjena je deci mlađeg osnovnoškolskog uzrasta sa teritorije opštine Grocka i realizuje se u saradnji sa osnovnim školama. Šestomesečni prolećno/jesenji ciklus radionice 2023. godine odvijao se u dve osnovne škole – u Grockoj i Vrčinu.

Za to vreme nastali su brojni dečji radovi likovne i primenjene umetnosti - slike, crteži, mala plastika, umetnički oblikovani predmeti na različite teme, od onih ,,večitih” kao što su tzv. mrtva priroda, portret, autoportret i pejzaž, preko inspiracije radovima domaćih i stranih umetnika, umetničkim pravacima, tradicionalnim narodnim i srpskim srednjovekovnim motivima, domaćim i divljim životinjama, prazničnim i mnogim drugim temama. Kreativna ostvarenja polaznika našla su se na više dečjih likovnih izložbi širom Srbije. 

Budući da radionica u okviru rada Ustanove prati aktuelne jubileje i manifestacije, s jeseni je dočekala s radošću manifestaciju „Dani evropske baštine - Živo nasleđe“, kada je na likovnoj radionici u Vrčinu nastao mural „Volim ćirilicu“, podržan i od strane Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

U duhu manifestacije, mural je naslikan u cilju negovanja ćiriličnog pisma, ali i ornamenata srpskih srednjovekovnih manastira koji su dela kulturnog identiteta srpskog naroda. Mural „Volim ćirilicu“ realizovan je u dvorištu OŠ „Sv. Sava“ - Donja Mala“ škola u Vrčinu.

Podeli vest