Sara Milinković, 5. razred, OŠ Nikola Tesla, Vinča, nastavnica Tanja Nikolić, druga nagrada
promo

promo

Dečji program

DEČJA IZLOŽBA DONOSI 100 NAJUSPEŠNIJIH RADOVA SA KONKURSA CENTRA ZA KULTURU GROCKA : Ovako najmlađi vide kraj u kome žive! Saznajte ko su dobitnici nagrada!

11.03.2024.

DEČJA IZLOŽBA DONOSI 100 NAJUSPEŠNIJIH RADOVA SA KONKURSA CENTRA ZA KULTURU GROCKA : Ovako najmlađi vide kraj u kome žive! Saznajte ko su dobitnici nagrada!
Veličina Slova

Grupna izložba dečjih radova po likovnom konkursu „Pošalji u svet razglednicu – Grocka kraj Dunava“ biće otvorena u sredu, 13. marta u 17 časova u Rančićevoj kući, u Centru za kulturu Grocka.

Gde se održava

Centar za kulturu Grocka


Kada se održava

31. mart


Grupna izložba se realizuje po konkursnom pozivu Centra za kulturu Grocka – i izlaže odabrane likovne radove dece i mladih širom ove beogradske opštine. Prilikom otvaranja postavke nastupiće učenici OMŠ „Nevena Popović“ u Grockoj.

Likovnost radova i zanimljiva rešenja i viđenja čine ovu izložbu dragocenom i inspirativnom, a među motivima su se našli Rančićeva kuća, simboli vinčanske kulture i arheoloških nalazišta kojima Grocka obiluje, manastir Rajinovac, skulptura Gročanke, vizura Gročanske čaršije sa zvonikom crkve Sv. Trojice, reka Dunav, ribolovci i svet reke, ade, restoran Vinogradi, Kasnorimska grobnica u Brestoviku, čuvene panorame, voćnjaci, grožđe i vinogradi po kojima je Grocka dobila ime... 

Od više stotina prispelih, izloženo je oko stotinu najuspešnijih dečjih radova, dok je njih trideset i troje nagrađeno i pohvaljeno, prema kategorijama i uzrastima od preškolaca do učenika srednje škole. Iz slike u sliku, interesantno je ispratiti na koji način deca i mladi u interakciji sa roditeljima ili obrazovnim radnicima vide kraj u kome odrastaju, i šta izdavajaju kao najposebnije, po čemu se Grocka lako prepoznaje ili pamti.

1. NAGRADA Andrej Pantić i Valentina Nikolić, PU Lane Grocka, R.J. Vinča, vaspitačice Milica Veljković i Ivanka Đorđević predškolci.JPG
Andrej Pantić i Valentina Nikolić, PU Lane Grocka, R.J. Vinča, vaspitačice Milica Veljković i Ivanka Đorđević predškolci, Prva nagrada
promo

Zorica Atić, istoričarka umetnosti i autorka umetničko-obrazovnog koncepta konkursa, objašnjava:

- Cilj konkursa je da promoviše vrednosti lokalne sredine i podstakne decu i mlade da istražuju, sagledaju i bolje upoznaju svoje okruženje, i zatim na kreativan način prikažu sopstveni doživljaj prirodnih lepota i kulturno-turističkih vrednosti kraja u kome žive. Pred mladim učesnicima je bio zadatak da likovnim putem, u formi razglednice koju bi nekome uputili, predstave one najlepše osobenosti svog kraja.

Iako je među najstarijim beogradskim naseljima, zanimljivo je da je po starosnoj strukturi Grocka jedna od najmlađih opština prestonice, sa mnogobrojnim odeljenjima predškolaca i brojnim osnovnim školama – a najveća osnovna škola u Srbiji nalazi se baš u opštini Grocka. Centar za kulturu, koji „stanuje“ i posluje u Rančićevoj kući, spomeniku kulture, otud u značajnoj meri kreira sadržaje namenjene najmlađim stanovnicima. Pokazatelj je i grupna dečja postavka „ Pošalji u svet razglednicu “.

Konkursni zadatak je jedan od podsticaja da se deca od malena upoznaju sa svojim okruženjem i usvoje šta je to vredno pažnje, negovanja i čuvanja, budući da ovu vrstu upozavanja sa prirodnom i kulturnom baštinom ne dobijaju u okviru formalnog obrazovanja. To je i misija ustanove Centar za kulturu Grocka, koju ostvaruje u saradnji sa obrazovnim ustanovama na teritoriji opštine Grocka. 

Sofija Jovanović, 2. razred, OŠ Ilija Garašanin, Jelena Bećagović Nikolić, Treća nagrada
promo

Opredeljene su i brojne nagrade za najuspešnije radove prema odluci stručnog žirija, koji je radio u sastavu: Ivana Blečić Stefanović, dipl. slikar-konzervator, FPU, Beograd; Jelena Vitorović, dipl. slikar, FLU, Beograd; Svetlana Jovanović, mr višemedijske umetnosti, FLU, Beograd; Vanja Jovanović, mr konzervator-restaurator, FPU, Beograd; Zorica Atić, istoričarka umetnosti-kustos, Grocka.

- Teško je bilo odlučiti se za najlepše i nauspelije rešenje, te je otud i veliki broj pohvaljenih, baš kao i izloženih radova, rekla je Ivana Blečić Stefanović u ime žirija.

Izložba je dostupna posetiocima u Rančićevoj kući sve do 26. marta.

Podeli vest