shutterstock_2164696121.jpg
shutterstock

shutterstock

Dečji program

„NEBESKI MAŠTOVNJACI” PRIBLIŽIĆE DECI DELA MILIĆA STANKOVIĆA: Stručno vođenje kroz legende, razgovare o vampirima i bogovima, vitezovima

18.04.2024.

„NEBESKI MAŠTOVNJACI” PRIBLIŽIĆE DECI DELA MILIĆA STANKOVIĆA: Stručno vođenje kroz legende, razgovare o vampirima i bogovima, vitezovima
Veličina Slova

Interaktivno vođenje za decu kroz izložbu povodom rođenja slavnog srpskog slikara Milića Stankovića, čuvenog kao Milić od Mačve.

Gde se održava

Svetogorska 17


Kada se održava

30. april


U domu Jevrema Grujića se svake srede u 15 časova, tokom celog aprila održava interaktivno vođenje za decu povodom 90. godišnjice rođenja slavnog srpskog slikara Milića Stankovića, čuvenog kao Milić od Mačve. Dom Jevrema Grujića je otvorio izložbu koja prezentuje prvih 30 godina stvaralaštva srpskog Dalija.

Za naše NEBESKE MAŠTOVNJAKE, osmislili su interaktivno vođenje, kroz pitanja i potrage, koje je prilagođeno deci uzrasta od 6 do 12 godina (i odraslima koji se tako osećaju). Dođite da razgovaramte o zvezdanom četvoropregu, vampirima i bogovima, kulama na vetru, srednjovekovnim vitezovima, livadskim đavolima i špijunima zvezda. Tražiće se simboli u legendama, gradovi u gradovima, slike u slikama, skrivene priče u pričama. Ponoviće seo Milićeva slikarsku zakletvu, saznaćete kako je za slikanje koristio listove kukuruza i koja je bila njegova prva igračka kada je bio dete.

Milić je pripadao grupi fantastičara, nadrealista, slikao je svoje snove i simbole sa svojih dečijih crteža, pa se ova izložba obraća i deci na mnogo nivoa. Duboko je upijao svet oko sebe svim svojim čulima i pokazivao interesovanje za sve što ga okružuje, stvarajući od ranog detinjstva brojne teorije i definicije svega čime je bio okružen, a što je kasnije iscrpno obrađivao u pesmama, tekstovima, intervjuima, ciklusima slika i crteža. Njegova dela nalaze se i u galeriji Ufici u Firenci, Vatikanskom muzeju u Rimu, Istorijsko-umetničkom muzeju u Ženevi i mnogim drugim galerijama i privatnim kolekcijama. 

Podeli vest