shutterstock_2348271137.jpg
shutterstock

shutterstock

Dečji program

UPOZNAJTE ZAŠTIĆENE ŽIVOTINJSKE VRSTE SRBIJE: Interaktivna izložba u Galeriji nauke i tehnike SANU

07.06.2024.

UPOZNAJTE ZAŠTIĆENE ŽIVOTINJSKE VRSTE SRBIJE: Interaktivna izložba u Galeriji nauke i tehnike SANU
Veličina Slova

Izložba „Dodir prirode – zaštićene životinjske vrste Srbije“, u organizaciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije, biće otvorena u četvrtak, 13. juna, u 18 sati, u Galeriji nauke i tehnike SANU.

Gde se održava

Galerija nauke i tehnike SANU


Kada se održava

29. jun


Izložba kroz interaktivni pristup prikazuje specifičnu ulogu Zavoda za zaštitu prirode Srbije na očuvanju i istraživanju divljih životinjskih vrsta i njihovih staništa, pružanju podrške u postupku zbrinjavanja zaštićenih divljih vrsta i njihovom vraćanju u prirodu. U ambivalentom odnosu čoveka prema prirodi, u kojoj se ljudska vrsta proširivanjem područja svog uticaja „udaljava” od prirode, istovremeno se sve više približava i ulazi u prostor staništa divljih vrsta. Na toj međi neophodno je pronaći mogućnosti za koegzistenciju. 

Kroz svoju administrativnu ulogu Zavod za zaštitu prirode Srbije donosi uslove i mere postupanja u cilju očuvanja prirodnih staništa divljih vrsta i premošćavanju prepreka u komunikaciji potreba između čoveka i prirode, kako bi se održala prirodna ravnoteža ekosistema i ograničili faktori koji remete dobrobit. Stručni saradnici Zavoda predstavljaju sponu između nauke i praktične primene rezultata istraživanja, upotrebom konkretnih alata koje čine zakonske mere, sa ciljem da ograniče i ublaže uticaj ljudskih tragova i aktivnosti na prirodna staništa divljih vrsta. Terenske aktivnosti Zavoda u cilju naučnih istraživanja, monitorniga, dokumentovanja i izveštavanja, sprovode se, pre svega, za potrebe izrade Studija zaštite koje su osnov valorizacije prirodnih vrednosti područja i pokretanja postupka zaštite. Rezultati istraživanja dalje se primenjuju i objavljuju kroz naučne radove i obrazovno-izdavačku delatnost. 

Cilj ove postavke je promovisanje znanja o divljim životinjskim vrstama naše zemlje i njihovom značaju za ekosistem čiji smo i sami deo. Organizatori izložbe ističu da prevazilaženje predrasuda i straha od neukrotive divljine, koja je za čoveka urbane sredine ponekad daleka i preteća, može podstaći i probuditi potrebu za njenim očuvanjem. Svest šire zajednice o značaju očuvanja ugroženih vrsta podstiče razumevanje u sprovođenju mera njihove zaštite, upravljanju staništima i doprinosi većoj potrebi za stvaranjem zelenih koridora koji će osigurati pravilno funkcionisanje ekosistema.

Podeli vest