20.jpg
promo

promo

Filmski i pozorišni program

PRVI PUT NA NAŠOJ SCENI: Drama Alekseja Žitkovskog premijerno u Ateljeu 212

31.05.2022.

PRVI PUT NA NAŠOJ SCENI: Drama Alekseja Žitkovskog premijerno u Ateljeu 212
Veličina Slova

Predstava „Posaditi drvo” biće premijerno izvedena 4. juna na sceni „Petar Kralj“ pozorišta „Atelje 212”. Reč je o delu ruskog savremenog dramaturga Alekseja Žitkovskog čije drame do sada nisu izvođene na našim pozorišnim scen

Gde se održava

Atelje 212


Kada se održava

4. jun


U ovoj, kako je sam pisac određuje, „šali u jednom činu“, otac, sledeći tradiciju koja nalaže da svaki čovek u svom životu mora da sagradi kuću, podigne sina i posadi drvo, opremljen sadnicom i lopatom vodi svog sina studenta da obave
poslednju stavku u nizu - posade drvo. Taj jednostavan posao se, kako to već biva, zakomplikuje i pokreće lanac nepredvidivih događaja. 

Večni nesporazum između očeva i sinova, tradicionalnog i modernog, postaje apsurdan u dodiru sa stvarnim svetom koji je u međuvremenu postao licemerni poligon na kome su stare ideale i uverenja zamenili profit i privatno vlasništvo. Posaditi drvo je mala, duhovita priča o velikim i ozbiljnim stvarima, koja nas vraća na pitanje šta zapravo znači sagraditi kuću, podići sina i posaditi drvo i da li je ispunjenje ovog načela dovoljno da se bude čovek.

„Posaditi drvo“ preveo je Novica Antić, a u podeli uloga su Branimir Brstina, Marko Pavlović, StojšaOljačić i Nikola Štrbac. Reditelj predstave je Pavle Terzić, dramaturškinja Jelena Mijović,kostimografkinja Dragica Laušević. scenograf Miloš Todorović, kompozitor Božidar Podunavac, a organizatori Jelena Fatić i Boško Radonjić.

Podeli vest