noc1_gallerylarge.jpg
promo

promo

Filmski i pozorišni program

TRAGIKOMEDIJA SA ELEMENTIMA FARSE! Banjalučko studentsko pozorište donosi pravo osveženje s predstavom Noć bogova

10.06.2022.

TRAGIKOMEDIJA SA ELEMENTIMA FARSE! Banjalučko studentsko pozorište donosi pravo osveženje s predstavom Noć bogova
Veličina Slova

Banjalučko studentsko pozorište gostovaće 13. juna (20,30) na Sceni „Raša Plaović“ s predstavom „Noć bogova“, po tekstu Mira Gavrana i u režiji Marka Manojlovića. U podeli su Vojin Ćetković (Kralj Luj XIV), Dejan Lutkić (Dvorska luda) i Nebojša Ilić (Molijer).

Gde se održava

Scena Raša Plaović


Kada se održava

13. jun


Kao u većini komada napisanih od druge polovine 20. veka ne postoji jasno žanrovsko određenje. Ako bi morala da se izmisli žanrovska kovanica za ovu predstavu, onda bi se za „Noć bogova” moglo reći da je to tragikomedija sa elementima farse u okviru političkog teatra.

Gavranov dinamičan komad o ljubavi, prijateljstvu i vladanju, pun neočekivanih obrta koji pozorišnoj publici zadržavaju dah, u proteklih četvrt veka imao je čak 19 pozorišnih premijera širom sveta od Sarajeva, Maribora, Podgorice i Mostara do Vašingtona, Melburna, Sofije, Praga…

Jedne večeri na desetogodišnjicu prijateljstva kralj Luj XIV, dvorska luda i pisac Molijer zajedno se opijaju evocirajući uspomene na prohujala vremena. Usred veselja, kralj otkriva da je saznao da njih dvojica igraju farsu o njemu u kojoj ga ismevaju, pa prisiljava svoje prijatelje da tu farsu odigraju samo za njega... Predstava „Noć bogova“ premijerno je odigrana 27. aprila 2015. godine i do sada je imala više od sto izvođenja.

noć bogova - orange (3)  1.jpg
promo

Posle završetka predstave, Vojinu Ćetkoviću biće uručena Nagrada Studentskog pozorišta „Zlatni indeks“, povodom obeležavanja 45. godina postojanja te kulturne ustanove.

Podeli vest