image001.png
promo

promo

Filmski i pozorišni program

PREDSTAVA DIREKTNO SA BRODVEJA! Psihološki triler na sceni Bitefa u našoj režiji povodom jubileja BELEF-a

20.06.2022.

PREDSTAVA DIREKTNO SA BRODVEJA! Psihološki triler na sceni Bitefa u našoj režiji povodom jubileja BELEF-a
Veličina Slova

U sklopu 30. BELEF festivala 28. juna u 20 časova biće premijera psihološkog trilera Smrt i devojka u Bitef teatru u režiji Nikole Ljuce, a igraju Tamara Krcunović, Milan Marić, Miloš Timotijević.

Gde se održava

Bitef teatar


Kada se održava

28. jun


“Smrt i devojka” je redak primer psihološkog trilera na sceni. Osveta, seks, manipulacije su teme koje tekst istražuje na intenzivno uzbudljiv način. Lične drame i preispitivanja koje junaci doživljavaju je ono što publiku ostavlja bez daha, dok se 90 minuta trajanje predstave stalno pitamo kome od njih troje da verujemo.

Tekst je napisan 1991. godine i praizveden u Rojal Kort Teatru a zatim i na Brodveju u režiji Majka Nikolsa sa premijernom podelom - Glen Klouz, Džin Hekman, Ričard Drajfus. Pre nego što je postao svetski poznat pisac, Dorfman je sebe pozicinirao kao disidenta i profesora političke teorije. Sa svojim dramskim prvencem, Dorfman uspeva da spoji naizgled nespojivo, politički teatar i Brodvej. Posebnost ovog teksta je preklapanje visoko političko i društveno angažovane teme sa žanrovskim konvencijama psihološkog trilera, koji je mamac za publiku.

Paulina, bivša politička aktivistkinja, je ubeđena da je slučajni gost u vikendici njenog muža zapravo čovek koji ju davno, mesecima zlostavljao i silovao u korist bivšeg režima. Ona ga zarobljava, vezuje i pokušava da natera da prizna šta je radio, dok paralelno testira poverenje i razumevanje svog muža, koji je inače advokat za ljudska prava.

Beogradska premijera je 28. juna u Bitef teatru na Belef festivalu a od oktobra se igra redovno na sceni Bitef Teatra.

Podeli vest