32.jpg
promo

promo

Filmski i pozorišni program

„DRAMA S KRAJA SVETA” OTVARA BELEF: Predstava se bavi onim što su mnogi puno puta pomislili - da se bliži kraj sveta

20.06.2022.

„DRAMA S KRAJA SVETA” OTVARA BELEF: Predstava se bavi onim što su mnogi puno puta pomislili - da se bliži kraj sveta
Veličina Slova

Predstava Ateljea 212, „Drama s kraja sveta”, otvoriće jubilarni 30. BELEF 23. juna u 19 časova u botaničkoj bašti „Jevremovac”.

Gde se održava

Botanička bašta „Jevremovac"


Predstava „Drama o kraju sveta” se bavi pitanjima ekologije, feminizma, pobune, porodičnih i prijateljskih odnosa, i osećaja da se bliži kraj sveta. Autorski projekat nastaje po drami Olge Dimitrijević, i odvija se oko čina pobune jedne devojke koji se po nju tragično završava, ali pokreće lanac radikalnih reakcija, od komšiluka do gradskog drveća, u poslednjem pokušaju da se preokrene scenario društvene nepravde i nedostojanstvenog života. Puno puta smo čuli u skorije vreme da izgleda „da se sprema kraj sveta”, olektivno osećanje kraja sveta sve je jače, kada čitamo katastrofične vesti i gledamo ratove uživo, kada smo izloženi nepoznatim virusima i novim pandemijama, kada nam se čini da su socijalne razlike sve veće. Savremeni svet je prožet osećajem bezizlaznosti i nemogućnosti promene. Predstava pokušava da zamisli drugačiji kraj, i zato se bavi gorućim pitanjem današnjice - iako nazvana „Dramom o kraju sveta”, ona zapravo pokušava da ocrta političko-emocionalni horizont njegovog spasa u kojem glavnu ulogu igraju žene i priroda.

U predstavi igraju Dragana Đukić, Jelena Ilić, Marta Bjelica, Mihaela Stanković, muzičarke Ana Ćurčin i Milena Jančurić. Rediteljka je Olga Dimitrijević. Predstava je rađena u koprodukciji Ateljea 212, Udruženja građana Gorgone I Fondacije Novi Sad evropska prestonice kulture 2022 u okviru projekta „Heroine”.

Podeli vest