TARA NAJD AHMADI.jpg
promo

promo

Filmski i pozorišni program

MARGINALIZOVANE PRIČE PRETOČENE U FILM: Iranska umetnica predstaviće istraživački rad u Domu kulture „Studentski grad”

29.06.2022.

MARGINALIZOVANE PRIČE PRETOČENE U FILM: Iranska umetnica predstaviće istraživački rad u Domu kulture „Studentski grad”
Veličina Slova

Iranska filmska umetnica i autorka Tara Nažd Ahmadi biće gošća rezidencijlanog programa u Domu kulture „Studentski grad” 29. Juna u 20 časova kada će publika imati priliku da vidi program kratkih filmova autorke, a potom i razgovara sa umetnicom.

Gde se održava

Dom kulture „Studentski grad”


Kada se održava

29. jun u 20 časova


Gošća rezidencijalnog programa Doma kulture „Studentski grad” biće iranska filmska autorka i umetnica, Tara Nažd Ahmadi, sa trenutnim boravištem u Beču. Tara je odbranila doktorsku disertaciju u toku 2019, na studijama iz oblasti vizuelnih umetnosti i kulturologije na Univerzitetu u Ročesteru, država Njujork u SAD-u. Njeni nedavni radovi su fokusirani na kreiranje panorame neispričanih, marginalizovanih priča koje se mogu sakupiti kroz nezvanične usmene istorije. U tom prostoru je interesuju različiti načini na koje se misleći karakteri kao subjekti otpora kreću protiv svog vremena i suočavaju se neshvatljivim pre(dra)sudama.

Pored autorskih filmskih nefikcijskih radova, Tara se bavi i edukacijom u oblasti digitalne fotografije i realizaciji filmova na 16 mm filmskim trakama, kao i kustoskim radom u oblasti promocije filma i videa. Njeni radovi se nalaze u arhivu Slovenačke kinoteke.

Na programu su sledeći filmovi, posle kojih će biti upriličen razgovor s autorkom:

„An Art Historian’s Recipe" (2022, 7 min, Austrija), "A Week with Azar" (2018, 11 min, Iran/Slovenija/SAD/ Austrija). "Productive Frustration" (2016,13 min, Iran /SAD), "Three Minutes of Headless Life" (2015, 3 min, Iran /SAD), "The Drowning Friend" (2014,1 min, SAD) i "Measuring the Level of Resistance" (2012, 5 min, Iran /SAD). 

Podeli vest