ISTI.jpg
DOK CINEMA MASTERS

DOK CINEMA MASTERS

Filmski i pozorišni program

GUBLJENJA IDENTITETA POJEDINCA POD UTICAJEM SISTEMA! Besplatna projekcija nagrađivanog filma "Isti" u Domu omladine

28.07.2022.

GUBLJENJA IDENTITETA POJEDINCA POD UTICAJEM SISTEMA! Besplatna projekcija nagrađivanog filma "Isti" u Domu omladine
Veličina Slova

Dok cinema masters i Dom Omladine u sklopu Letnjeg bioskopa organizuju besplatnu projekciju i razgovor o filmu Isti, Dejana Petrovića, 31. jula sa početkom u 20 časova u sali Amerikana. Na besplatnoj projekciji i razgovoru govoriće reditelj, scenarista i producent Dejan Petrović, dok je moderatorka biti Jovana Nikolić, producentkinja.

Gde se održava

Dom Omladine, sala Amerikana


Kada se održava

31. jula u 20 časova


ISTI je film metafore koji se, prikazivanjem svakodnevice osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji, bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema. Ovaj film je premijerno prikazan na IDFA (2017), i osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na 20. Ismaillia IFF u Egiptu 2018. godine i Gran pri za najbolji kratki dokumentarni film na 65. Martovskom festivalu – Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filmova.

DEJAN PETROVIC foto Dragan Vildovic.jpg
Dejan Petrović, reditelj
Dragan Vildović

 DEJAN PETROVIĆ je scenarista i reditelj nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova, kao i producent oko 50 kratkometražnih dokumentaraca. Osnivač je i direktor Nezavisnog filmskog centra Filmart, u okviru kojeg u kontinuitetu realizuje nekoliko projekata, između ostalih i Međunarodni studentski filmski kamp Interakcija. Predaje kao vanredni profesor na studijskom programu Filmska i televizijska režija na Akademiji umetnosti u Beogradu. Član je Udruženja DokSrbija – Dokumentaristi Srbije. Dobitnik je brojnih nagrada na filmskim festivalima. Za dokumentarce Isti i Prilagođeni, koji su premijerno prikazani na IDFA, kao i brojnim drugim festivalima osvojio je više od 20 nagrada.

DOK CINEMA MASTERS je program koji predstavlja filmske klasike kratkometražnog i dugometražnog dokumentarnog filma, autore koji su već ispisali istoriju domaće kinematografije, i one koji su nesumnjivo sebi obezbedili mesto u domaćoj kinematografiji, a koji još uvek stvaraju i svojim opusom šire uticaj na mlađe generacije. Filmske projekcije su praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora. Ideja je da se domaća publika upozna sa specifičnostima domaćeg dokumentarnog stvaralaštva, i tendencijama na međunarodnoj dokumentarnoj sceni, jednako u kontekstu umetnosti i savremene dokumentarne produkcije.

DOK CINEMA MASTERS 31.7..jpg
promo DOB

Podeli vest