anne_marie_karasjok_6.21.1.jpg
promo

promo

Filmski i pozorišni program

DOKUMENTARAC O SRBIMA STRADALIM U NORVEŠKIM LOGORIMA: Zakazana premijera „Logora smrti u Karašjoku” u Bioskopu Balkan

25.08.2022.

DOKUMENTARAC O SRBIMA STRADALIM U NORVEŠKIM LOGORIMA: Zakazana premijera „Logora smrti u Karašjoku” u Bioskopu Balkan
Veličina Slova

U subotu, 27. avgusta u 20 časova, biće održana beogradska premijera dokumentarnog ostvarenja „Logor smrti u Karašjoku” u Bioskopu Balkan, dva dana nakon srpske premijere na Filmskim susretima u Nišu.

Film koji je režirao Kjetil Palmkvist i producirao Branko Dimović Dimeski, nastao je uz svesrdnu pomoć istoričara Knuta Flovika Toresena, u znak sećanja na stradale Srbe za vreme Drugog svetskog rata u norveškim logorima. Za vreme rata u ovu zemlju poslato je 4049 logoraša iz tadašnje Jugoslavije. 2398 se nikada nije vratilo svojim kućama. Najveći broj, njih 95%, bili su Srbi. Najmlađi među njima imao je samo 12 godina.

Film je sniman skoro dve godine na više lokacija u Srbiji kao i Norveškoj, a u njemu se svedočenja potomaka zabeležena u Beogradu, Omoljici kod Pančeva, Sremskoj Mitrovici, Gornjem Milanovcu, Kragujevcu, Nišu i na Kosovu i Metohiji.

Uz Kjetila Palmkvista i Branko Dimović Dimeskog, na filmu su između ostalih radili Terje Holm (direktor fotografije), Joern Olsen (ko-producent), i Andrej Stojanović (kompozitor).

Film „Logor smrti u Karašjoku” je sniman uz podršku Ambasade Republike Srbije u Kraljevini Norveškoj, Ministarstva Odbrane Kraljevine Norveške, Saveza Srpskih Udruženja u Norveškoj, i Crkvene Opštine Sveti Vasilije Ostroški iz Osla.

Podeli vest