DOK CINEMA DOB 5.9..jpg
promo

promo

Filmski i pozorišni program

NACIONALNI KANDIDAT U TRCI ZA NAGRADU OSKAR U DOMU OMLADINE! Čak dve projekcije ovog reditelja u sali Amerikana

02.09.2022.

NACIONALNI KANDIDAT U TRCI ZA NAGRADU OSKAR U DOMU OMLADINE! Čak dve projekcije ovog reditelja u sali Amerikana
Veličina Slova

U ponedeljak, 5. septembar od 20 časova biće prikazani njegovi filmovi “COLUMBA URBICA” i “KASTING”, Projekcije su u sali Amerikana, a ulaz je slobodan. Goran Radovanović oba dana biće gost moderatorke i autorke programa Jovane Nikolić i odgovaraće na njena i pitanja publike.

Gde se održava

sala Amerikana, Dom omladine


Kada se održava

5. septembar od 20 časova


Gost septembarskog programa DOK CINEMA MASTERS, filmskog ciklusa Doma omladine Beograda koji predstavlja klasike kratkometražnih i dugometražnih dokumentarnih ostvarenja, biće Goran Radovanović, scenarista, reditelj i producent. 

Goran Radovanović je scenarista i reditelj filmova ““Columba Urbica” (IDFA 1995), “Kasting” (IDFA 2003), “Pileći izbori” (IDFA 2005) i “Sa Fidelom do kraja” (IDFA 2011), na osnovu kojih je stekao reputaciju koja kritičare navodi da ga svrstaju rame uz rame sa klasicima domaće dokumentaristike. Veliku pažnju je privukao igranim filmom “Hitna pomoć” (2009), kao i filmom “Enkalava”, koji je bio nacionalni kandidat u trci za nominacije za nagradu Oskar u kategoriji filmova sa neengleskog govornog područja.  

Columba Urbica_foto iz filma.jpeg
screenshot iz filma

 "COLUMBA URBICA" (8 minuta i Srbija i IDFA 1995) i Scenarista i reditelj Goran Radovanović. Slobodno tržište i principi konkurencije ne utiču samo na gornje slojeve društva, već određuju i živote ljudi sa margine. U tom smislu, životi beskućnika se ne razlikuje od života buržuazije. Ovaj film sa podnaslovom “Kratki darvinistički film o Beogradu 1994. godine” na tragikomičan način ilustruje te činjenice, prikazujući strategiju preživljavanja Roma Jašara Džemalova, koji živi u ilegalnom skromnom stanu podignutom nasuprot srednjovekovne tvrđave u Beogradu. Dugo se izdržavao skupljanjem hrane iz kanti za otpatke, ali kako je usled ratne inflacije u prvoj polovini 90-ih godina prošlog veka veliki broj starijih Beograđana bio doveden do “prosjačkog štapa”, Jašar postaje prinuđen da se snalazi na alternativni način.

Kasting - plakat.jpg
promo

 "KASTING" (52 min i Srbija, Španija i IDFA 2003) i scenarista i reditelj Goran Radovanović. Dokumentarni film o ljudima koji su prisiljeni da preduzmu očajničke mere, čak i da kompromituju svoje moralne principe, da bi zaradili novac u ekonomski nepovoljnoj klimi Istočne Evrope. Često neznajući u šta se upuštaju, ovi muškarci i žene se prijavljuju na pozive za kasting, gde se od njih traži da skidaju intimno rublje i odgovaraju na lična pitanja.

Podeli vest