foto 6.JPG
Viktor Zaikovski

Viktor Zaikovski

Filmski i pozorišni program

O SAVREMENIM LJUDIMA I KAKO SE ZBOG NEKONTROLISANIH OSEĆANJA LAKO MOŽE UNIŠTITI PORODICA! Moderna Karenjina u Madlenianumu

05.09.2022.

O SAVREMENIM LJUDIMA I KAKO SE ZBOG NEKONTROLISANIH OSEĆANJA LAKO MOŽE UNIŠTITI PORODICA! Moderna Karenjina u Madlenianumu
Veličina Slova

Pozorišni projekat ,,TriTformaT“ (Republika Belorusija), u saradnji sa Predsedničkim orkestrom Republike Belorusije, 12. septembra od 19.30 na Velikoj sceni Madlenianuma predstavlja muzičku dramu Karenjina rađenu po poznatom romanu velikog ruskog pisca Lava Tolstoja.

Gde se održava

Velika scena Madlenianuma


Kada se održava

12. septembar u 19.30


 Mlada ruska rediteljka Tatjana Sambuk je zajedno sa kompozitorkom Darjom Garbuznjak napravila muzički komad po čuvenom klasiku, zaodenuvši ga u savremenu i potresnu ljubavnu priču, u muzičkom aranžmanu Zaslužnog kolektiva Republike Belorusije – Predsedničkog orkestra Republike Belorusije. Predstavu izvodi beloruski pozorišni projekat TriTformaT, na čijem je čelu poznata beloruska glumica Vera Poljakova-Makej. Ovaj eksperimentalni projekat je svoju premijeru imao u Minsku u Belorusiji, krajem 2021. godine. Predstava se titluje na srpski jezik.

S13.jpg
Viktor Zaikovski

 Predstave Tatjane Sambuk u pozorišnom projektu ,,TriTformaT“ iznenađuju svojim modernim osvrtom na klasiku. I ovde, u ovoj produkciji, junaci su obični ljudi našeg vremena: nose kožne jakne i patike, slušaju Lejdi Gagu i jedu burgere. Ljubavni problemi su bezvremeni, zato gledaoce čeka večna tužna priča o krhkosti ljubavi i nemogućnosti čoveka da vlada sobom, kada osećanja prevladaju.

Roman Lava Tolstoja Ana Karenjina već dugo godina inspiriše majstore scene i ekrana iz celog sveta na najsmelije eksperimente. Ni ova, beloruska produkcija, nije izuzetak. Dovoljno je reći da Karenjin u toku razvoja događaja jede hamburger iz američkog restorana, Kiti, Stiva i Ljevin liče na hipstere, a Doli podseća na junakinju modernih televizijskih talk-šow emisija. Vronski se pojavljuje pred publikom u kožnoj jakni i patikama u liku rokera, dopunjujući sliku izvođenjem pesme Lejdi Gage.

image001 (4).jpg
promo

 Na sceni peva i Karenjina, čiju je unutrašnju muku i cepanje ličnosti veoma precizno prenela rukovodilac projekta, glumica Vera Poljakova, koja je vodeća beloruska pozorišna i filmska glumica, pevačica i TV voditeljka.

Ova predstava govori o nama samima, o savremenim ljudima, o porodičnim vrednostima i o tome kako se zbog nekontrolisanih osećanja lako može uništiti porodica. Posle našeg nastupa, gledaocima nije žao Karenjine, ona je kažnjena što je između porodice i strasti izabrala ovo drugo. Publika na kraju predstave žali dete i Karenjina. 

Vera Poljakova, rukovodilac projekta i glumica

 Kao kompozitor u ovoj produkciji nastupila je Moskovljanka Darja Garbuznjak, a muzičari Predsedničkog orkestra Republike Belorusije postali su njeni punopravni koautori. Karenjina je već treći zajednički projekat popularne minske trupe i talentovane mlade ruske rediteljke Tatjane Sambuk: ranije su već kreirali predstaveTri sestre i Kneginjica Meri.

Podeli vest