1-NAJAVA-PROGRAMA-DEC-22-01.png
Jugoslovenska kinoteka promo

Jugoslovenska kinoteka promo

Filmski i pozorišni program

DECEMBAR U KINOTECI: Slovenački, hrvatski, kineski film obeležiće poslednji mesec u ovoj godini

06.12.2022.

DECEMBAR U KINOTECI: Slovenački, hrvatski, kineski film obeležiće poslednji mesec u ovoj godini
Veličina Slova

Decembar u Jugoslovenskoj kinoteci obeležiće programi posvećeni slavnim autorima sa ovih prostora – reditelju i scenaristi Lordanu Zafranoviću i reditelju i snimatelju Karpu Aćimoviću Godini.

Gde se održava

Jugoslovenska kinoteka


Kada se održava

1-31. decembra


Krajem meseca, u sklopu programa Sezona filmskih klasika u organizaciji Asocijacije evropskih filmskih arhiva i uz podršku Evropske komisije, premijerno će biti prikazana restaurisana verzija filma „Klakson“ (1965) Vojislava Kokana Rakonjca. Kinoteka će biti domaćin Dana slovenačkog filma, Dana hrvatskog filma, Festivala kineskog filma, kao i festivala studentskog i podvodnog filma…

U sali „Makavejev“ 3. decembra se otvara retrospektiva povodom 60 godina umetničkog stvaralaštva reditelja i scenariste Lordana Zafranovića, a projekcije su besplatne.

Program počinje razgovorom sa slavnim autorom. Prve večeri biće prikazano sedam njegovih, retko prikazivanih, kratkih igranih i dokumentarnih filmova koje je snimao još šezdesetih godina. U prva dva – „Priča“ (1963) i „Dnevnik“ (1964) Zafranović se pojavljuje i kao glumac.

Uz kratkometražna ostvarenja, 4. decembra biće prikazan i dugometražni igrani film „Lacrimosa (Osveta je moja)“ koji je Zafranović snimio tokom egzila u Češkoj 1995. godine, a 5. decembra i televizijski film iz perioda Jugoslavije „Film o gostima i radnicima“ (1977).

Publika u Kinoteci moći će da razgovara i sa slovenačkim rediteljem i snimateljem Karpom Aćimovićem Godinom, kome će 6. decembra biti uručen Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos kinematografiji. Prethodno će biti prikazan njemu posvećeni dokumentarac „Ram za nekoliko slika“ (2005) u režiji Dragomira Zupanca i otvorena izložba fotografija.

Podeli vest