image001 (9).jpg
promo

promo

Filmski i pozorišni program

FESTIVAL KINESKOG FILMA U BEOGRADU! Besplatne projekcije svih ostvaraenja ove Azijske države

12.12.2022.

FESTIVAL KINESKOG FILMA U BEOGRADU! Besplatne projekcije svih ostvaraenja ove Azijske države
Veličina Slova

Festival kineskog filma biće održan u Jugoslovenskoj kinoteci od 14. do 18. decembra i predstaviti, premijerno za beogradsku publiku, osam dugometražnih ostvarenja nove produkcije. Ulaz za sve projekcije je besplatan.

Gde se održava

Jugoslovenska kinoteka


Kada se održava

14 - 18. decembra


Za program koji Kinoteka organizuje u saradnji s Nacionalnim filmskim arhivom Kine i ambasadom NR Kine u Srbiji odabrani su igrani filmovi različitih žanrova, kao i jedan animirani i jedan dokumentarni film.

Na otvaranju, u sredu u 20 sati, biće prikazana dramska i muzička fantazija inspirisana drevnom legendom o bezvremenoj ljubavi „Bela zmija“, u režiji Sjena Fenga Džanga. Pažnju privlače i krimi drama i triler „Na litici“ slavnog autora Džanga Jimoua („Heroj“, „Kuća letećih bodeža“...), kao i omnibus „Moj narod, moja zemlja“ u kojem sedmoro reditelja predstavlja hroniku tehnoloških i kulturnih dostignuća tokom sedam decenija od osnivanja Narodne republike Kine. Reditelj prvog segmenta i supervizor celog projekta je čuveni Čen Kajge („Zbogom, moja konkubino“).

U okviru ukupne kulturne saradnje Kine i Srbije film kao jedan od najatraktivnijih medija zauzima bitno mesto. U Kinoteci je u proteklih 20-ak godina održano nekoliko revija i festivala kineskog filma, kao i velika izložba o kineskoj kinematografiji, dok je 2016. godine u Kini priređena Nedelja srpskog filma. Saradnja će biti nastavljena prezentacijom klasika kineske kinematografije na sledećem Festivalu nitratnog filma, u junu 2023. u Kinoteci.

Program celokupnog festivala možete preuzeti ovde: 

Kineski filmovi - program

Podeli vest