KLAKSON 1965-7.jpg
promo

promo

Filmski i pozorišni program

DA LI JE BEG OD CIVILIZACIJE PROBLEM DANAŠNJICE? Posetite besplatnu projekciju legendarnog filma Klakson

23.12.2022.

DA LI JE BEG OD CIVILIZACIJE PROBLEM DANAŠNJICE? Posetite besplatnu projekciju legendarnog filma Klakson
Veličina Slova

Restaurisana verzija filma „Klakson“ (1965) Vojislava Kokana Rakonjca biće premijerno prikazana u Jugoslovenskoj kinoteci i na njenom Jutjub kanalu 28. decembra u sklopu programa Sezona filmskih klasika u organizaciji Asocijacije evropskih filmskih arhiva i uz podršku Evropske komisije.

Gde se održava

Jugoslovenska kinoteka


Kada se održava

28. decembar


Treću godinu zaredom ovaj projekat na besplatnim projekcijama restaurisanih filmova predstavlja klasike, ali i manje poznata blaga iz čitave Evrope, s ciljem da privuče mlađu publiku filmskom kulturnom nasleđu i da podigne svest o radu evropskih filmskih arhiva.

Film „Klakson“ je restaurisan u Odeljenju za digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke, u 2K rezoluciji. Nova kopija premijerno će biti prikazana u sali „Makavejev“ u terminima od 18 i 20,30 sati, a na Jutjub kanalu Kinoteke od 21 čas.

U tom crno-belom filmu u produkciji Kino kluba „Beograd“ igrali su Milena Dravić, Branka Petrić, Olga Spiridonović, Dušan Janićijević, Bekim Fehmiu, Stojan Aranđelović...

Delo izuzetnog i prerano preminulog reditelja Rakonjca i scenariste Aleksandra Obrenovića prati grupu ljudi otuđenih i umornih od civilizacije, koji beže na vrh planine, na odmor. Nepoznati i strani jedno drugom, pokušavaju da se zbliže, čeznu za intimnim kontaktom, s malo ljubavi i razumevanja. Ali, nesporazum je nepremostiv. Uvučeni u svoje ljušture, prepuštaju se svojoj samoći. Poziv klaksona, poziv civilizacije, opominje ih da je odmor istekao i da treba da se vrate u grad.

KLAKSON 1965.jpg
promo

Sezona filmskih klasika ove godine je počela u junu i traje do kraja decembra u bioskopima i onlajn. Posle niza premijera u evropskim gradovima, projekcija u Beogradu održava se 28. decembra, na datum kada je 1896. godine u Parizu održana prva filmska projekcija na svetu.

Podeli vest