file#206.jpg
promo Dom kulture Studentski grad

promo Dom kulture Studentski grad

Filmski i pozorišni program

LIČNU MOTIVACIJU PRONALAZIM U UNIVERZALNOJ I EGZISTENCIJALNOJ TEMI KOJA TRANSPARENTNO POZIVA GLEDAOCE NA GRIŽU SAVESTI! Predstava Saligia u Domu kulture Studenstki grad

23.12.2022.

LIČNU MOTIVACIJU PRONALAZIM U UNIVERZALNOJ I EGZISTENCIJALNOJ TEMI KOJA TRANSPARENTNO POZIVA GLEDAOCE NA GRIŽU SAVESTI! Predstava Saligia u Domu kulture Studenstki grad
Veličina Slova

Dom kulture Studenstki grad u saradnji sa Ludum Ludum teatar i Kinozoik agencija u koprodukciji sa Dečjim kulturnim centrom organizje predstavu „Saligia" u ponedeljak 26. decembra sa početkom u 20 časova.

Gde se održava

Dom kulture Studenstki grad


Kada se održava

26. decembar u 20 časovaCena karte

600 dinara

Ova predstava je apsurdni nadrealizam sa elementima grčke tragedije a tema komada se ogleda u zvaničnicima države koji su predstavljeni kroz smrtne grehove Bog je dao šansu da se iskupe nakon smaka Sveta. Ukoliko bi napravili novu i bolju Zemlju, bili bi oslobođeni ljudskog obličja i vraćeni u Raj.

Saligia se oslanja se na direktan citat Biblije o nastanku Sveta. Pored toga, sadrži motiv mita o Perzeju i Meduzi. Simbolički se oslanja na Rajski vrt, prisutan je i simbol jabuke iz biblijske priče o Adamu i Evi.

TDP_5258.jpg
promo Dom kulture Studentski grad

Ovaj dramski tekst koji govori o mogućnostima, o imanju izbora. Podseća na moralne vrednosti. Poziva na povratak lepoti. Tema ovog komada se tiče i odnosi na svakog pojedinca na svetu bez obzira na pol, godine, obrazovanje, boju kože ili veroispovest. Saligia poziva svakog pojedinca na preispitivanje o sopstvenom odabiru načina života, sugerišući da svaki izbor zavisi od nas samih. Cilj ovog komada je buđenje svesti pojedinca i poziv na podsećanje plemenitih vrednosti svakog čoveka.

Komika ovog komada podseća na britanski humor. Igra reči često dovodi do komedije zabune, dok je situacija u kojoj se likovi nalaze apsurdna. Ozbiljnim problemima se pristupa sa ironijom i cinizmom. S obzirom na to da tekst ne sadrži psovke, niti bilo kakvu vrstu vulgarnosti, vrlo je komunikativan sa publikom gotovo svakog uzrasta.

TDP_5224 (1).jpg
promo Dom kulture Studentski grad

Reditelj kaže da ovaj komad na nadrealan i prilično bajkovit način govori o problemu današnjeg vremena ne oslanjajući se precizno na određenu državu ili regiju. Ovaj dramski tekst smatram aktuelnim u odnosu na trenutak u kome živimo te s toga, ličnu motivaciju pronalazim u univerzalnoj i egzistencijalnoj temi koja transparentno poziva gledaoce na grižu savesti, preispitivanje, a pre svega podseća na davno zapostavljene vrednosti usled potrebe pojedinca za samopotvrđivanjem svog postojanja kroz ličnu karijeru bez obzira na posledice.

Ovakve teme su sve češće u pozorištima i na filmovima što dovoljno govori o stanju u kome se svet nalazi, a potvrđuje globalnu potrebu umetnosti za alarmiranjem i ukazivanjem na situaciju. Kao i svima, tako i meni, ovakve teme predstavljaju izazov i potrebu da sa svojim saradnicima na ovoj predstavi tragam za odgovorima na pitanja koja ovaj komad postavlja.

Petar Ristovski, reditelj

 Projekat je podržan od strane Sekretarijata za kulturu Beograda.

Podeli vest