Carstvo mraka, Marijana Janković (3).jpg
Carstvo Mraka
Marijana Janković

Carstvo Mraka
Marijana Janković

Filmski i pozorišni program

JUBILARNO 50. IZVOĐENJE TOLSTOJEVE DRAME „CARSTVO MRAKA“ ! Višestruko nagrađivana predstava vrhunskog reditelja

26.12.2022.

JUBILARNO 50. IZVOĐENJE TOLSTOJEVE DRAME „CARSTVO MRAKA“ ! Višestruko nagrađivana predstava vrhunskog reditelja
Veličina Slova

Predstava „Carstvo mraka“ prema tekstu Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji Igora Vuka Torbice (1987-2020), biće 50. put izvedena 26. decembra (20,30) na Sceni „Raša Plaović". Jubilarno 50. izvođenje Tolstojeve drame „Carstvo mraka“ u režiji Igora Vuka Torbice.

Gde se održava

Narodno pozorište, scena „Raša Plaović"


Kada se održava

26. decembra u 20.30 časova


U ovoj drami, koju je jedan od najvećih ruskih realista svog doba napisao 1886. godine, uloge tumače Olga Odanović (Matrjona), Hana Selimović (Anisja), Vanja Ejdus (Akuljina), Nenad Pećinar (Petar), Anastasia Mandić (Kuma), Marko Baćović (Aćim), Ivan Đorđević (Nikita), Nikola Vujović (Mitrić), Ivana Šćepanović (Marina), Novak Radulović (Svat) i devojčica Jelena Blagojević (Anjutka).

Carstvo mraka, Marijana Janković (14).jpg
Marijana Janković

Drama „Carstvo mraka“, premijerno izvedena 24. marta 2017. godine, izvodi se na sceni u prostoru iza specijalne staklene pregrade zahvaljujući kojoj glumci ne mogu ni da vide ni da čuju publiku, a za takvo nesvakidašnje rešenje, prvi put primenjeno u nekom beogradskom pozorištu, reditelj je smatrao da postoje konceptualni, praktični i umetnički razlozi.

Autorski tim predstave čine i Molina Udovički Fotez / Tijana Grumić (dramaturzi), kostimograf Marina Medenica, autor scenografije i dizajna svetla je Branko Hojnik, kompozitori su Alen i Nenad Sinkauz koji je uradio i izbor muzike, scenski govor je postavila Ljiljana Mrkić Popović, asistent scenografa je bila Dunja Kostić, a asistent kostimografa Olga Mrđenović.

Carstvo mraka, Marijana Janković (1).jpg
Marijana Janković

 Komad je do sada osvojio sedam priznanja - na 25. Međunarodnom pozorišnom festivalu klasike „Vršačka pozorišna jesen“ 2017, Torbici je pripala Nagrada za najbolju režiju, a Ivanu Đorđeviću Nagrada za najboljeg mladog glumca. Sledeće godine, na trećem Teatarskom festivalu „Pozorišno proleće“ u Šapcu, osvojena je Nagrada za najbolju predstavu, Hana Selimović je dobila Nagrada za najbolju glumicu, a Olga Odanović Nagradu za glumačko ostvarenje. Na šestom Drama festivalu u Ljubljani, održanom krajem maja 2019. godine, „Carstvu mraka“ pripala je Nagrada publike „Jernej Šugman“ za najbolju predstavu. Iste godine, u oktobru, na IX Ruskom međunarodnom pozorišnom festivalu u Nižnjem Novgorodu, osvojena je Specijalna nagrada za predstavu u celini i originalno dramsko čitanje Tolstojevog dela.

Carstvo mraka, Marijana Janković (10).jpg
Marijana Janković

Zajedno sa glumačkim ansamblom predstave i publikom koja je voli i rado gleda, Narodno pozorište u Beogradu čuva tu čudesnu stvaralačku svetlost kojom je Igor Vuk Torbica osvetlio „Carstvo mraka“.

Podeli vest