Scelkuncik 22 januar 1923 (004).jpg
promo Narodno pozoriste u Beogradu/ fotograf Nebojša Babić

promo Narodno pozoriste u Beogradu/ fotograf Nebojša Babić

Filmski i pozorišni program

VELIKI JUBILEJ NARODNOG POZORIŠTA: 100 godina odlomka baleta „Krcko Oraščić“

20.01.2023.

VELIKI JUBILEJ NARODNOG POZORIŠTA: 100 godina odlomka baleta „Krcko Oraščić“
Veličina Slova

Narodno pozorište u Beogradu, u nedelju 22. januara obeležava stogodišnjicu od prvog izvođenja odlomaka baleta „Krcko Oraščić“ na svojoj sceni i prirediće tog dana poseban program posvećen jednom od najomiljenih baletskih klasika svih vremena.

Gde se održava

Velika scena Narodnog pozorišta


Kada se održava

22. januar u 19.30 časova


Osnovu baletske predstave čini bajkovita božićna avantura, zasnovana na priči E.T.A. Hofmana „Krcko Oraščić i Kralj miševa“, napisanoj 1816. godine. Odlomci iz ovog baleta pod nazivom „Ščelkunčik“ (Rskalo) prvi put su odigrani 22. januara 1923. godine, u koreografiji Jelene Poljakove. Potom, nepunu deceniju i po kasnije, 24. aprila 1937. godine, održana je prva premijera „Krcka Oraščića“ u njegovom celovitom obliku (dva čina, šest slika), a koreografsku postavku predstave izvođene kao „Rskalo“ uradila je Margarita Froman. Poslednja premijera ovog baleta u Narodnom pozorištu, pod imenom „Krcko Oraščić“ održana je 18. marta 2014. godine, u režiji i koreografiji Konstantina Kostjukova. Na taj način, naš nacionalni teatar ponovo se vratio na mapu velikih svetskih pozorišta čiji se repertoar ne može zamisliti bez tog bisera klasične baletske literature. Ovu predstavu, za koju se uvek, sve vreme, traži karta više, na dosadašnja 64. izvođenja, videlo je oko 43.000 gledalaca.

KRCKO ORASCIC.jpg
promo Narodno pozoriste u Beogradu/ fotograf Nebojša Babić

Program počinje tačno u podne 22. januara kada će biće održana „Otvorena vrata“ prilagođena ovoj čarobnoj predstavi koja će u večernjem terminu (19,30), kao deo redovnog januarskog repertoara, biti odigrana na Velikoj sceni.

U okviru „Otvorenih vrata“, za koja je ulaz slobodan, posetioci će uz medijatore programa moći da čuju brojne zanimljivosti u vezi sa tim veličanstvenim baletom čija je slojevita priča (jednako privlačna i interesantna i deci i odraslima) smeštena u božićni milje prepun raskoši, šarenila, veselja, mašte, prinčeva, vila...

Događaj koji organizujemo u nedelju predstavlja uvod u obeležavanje veoma značajnog jubileja – sto godina Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu čija će centralna svečanost biti održana 19. marta.

Podeli vest