Siguno mjesto 5.jpg
promo

promo

Filmski i pozorišni program

JEDAN OD NAJGLEDANIJIH FILMOVA CENJENOG FAF-A STIŽE U BIOSKOPE: Porodična drama „Sigurno mjesto" zasnovana ja na istinitim događajima

27.01.2023.

JEDAN OD NAJGLEDANIJIH FILMOVA CENJENOG FAF-A STIŽE U BIOSKOPE: Porodična drama „Sigurno mjesto" zasnovana ja na istinitim događajima
Veličina Slova

Dobitnik nagrade za najbolju režiju na festivalu autorskog filma ostvarenje "Sigurno mjesto" na velikom platnu domaćih bioskopa od četvrtka, 2. februara!

Jedan od najgledanijih filmova cenjenog FAF-a, ostvarenje "Sigurno mjesto" reditelja, scenariste, kao i glavnog glumca Juraja Lerotića, koji je ovenčan nagradom za najbolju režiju, naći će se na repertoaru domaćih bioskopa početkom februara meseca.

Film koji je bio hrvatski kandidat za Oskara, dobitnik „Srce Sarajeva“ za najbolji film, a njegov reditelj i scenarista Juraj Lerotić proglašen za najboljeg glumca Sarajevo film festivala naći će se na repertoaru domaćih bioskopa od četvrtka, 2. februara.

Porodična drama „Sigurno mjesto”, zasnovana na istinitim događajima prikazuje traumatičan momenat - pokušaj samoubistva koji stvara razdor u svakodnevnom životu jedne porodice. Životi bližnjih se od tada suštinski menjaju, kao da vode rat nevidljiv za sve ostale.

Priča je zasnovana na autobiografskom iskustvu reditelja Lerotića, što je naglašeno činjenicom da reditelj i scenarista glumi samog sebe.

„Film je fokusiran na najintenzivniji, kratki vremenski period i jasnu situaciju koja najkonciznije opisuje težnju protagoniste - spasi voljenu osobu," rekao je reditelj i scenarista dodajući „Smrt brata dovela me je u situaciju do tada nepoznatu i nezamislivu, neznajući da stvari mogu tako brzo i radikalno izmaknuti kontroli."

Rad na filmu „Sigurno mjesto“ bio je na neki način vrsta retraumatizacije, dok je istovremeno za autora predstavljao i momenat, da nastavi svoju profesionalnu karijeru i radi ono što voli. Razmišljajući o ulozi lika svoga brata i najuverljivijoj interpretaciji, nakon nekog vremena reditelj Lerotić poverio je glavnu rolu glumcu Goranu Markoviću, dok se u ulozi majke našla poznata hrvatska glumica Snježana Sinovčić.

Na festivalu u Lokarnu film je osvojio nagradu za najbolju režiju i najboljeg glumca (Goran Marković), a krajem predhodne godine impresionirao je i domaću publiku na uvaženom Festivala autorskog filma (FAF) gde se svrstao u jedan od najgeldanijih ostavrenja, osvojivši nagradu za najbolju režiju.

Ispod možete da pogledate trejler filma: 

Podeli vest