BDA4BD32_B4C7_444C_A986_ED907683F1B5.jpeg
promo

promo

Filmski i pozorišni program

ONA JE BILA PRVA ŽIZELA: Pogledajte predstavu „Karlota Grizi - od Vižinade do vječnosti” o svetskoj primabalerini

11.02.2023.

ONA JE BILA PRVA ŽIZELA: Pogledajte predstavu „Karlota Grizi - od Vižinade do vječnosti” o svetskoj primabalerini
Veličina Slova

Gostovanje predstave o čuvenoj balerini, prvoj Žizeli: „Karlota Grizi - od Vižinade do vječnosti” održaće se 11. februara u Domu kulture Studentski Grad u 20 časova.

Gde se održava

DKSG


Kada se održava

11. februar u 20 časova


Pogledajte prvu predstavu ikad urađenu o svetski poznatoj primabalerini, prvoj svetskoj Žizeli, Karloti Grizi i njenom odnosu sa njenim koreografom, mentorom i ljubavi Žilom Peroom s kojim je delila ljubav ka baletu, koja ih je čitavog života iznova spajala i razdvajala . Reč je o originalnom mjuziklu, koji je pretpremijeru imao u samoj Vižinadi ispred rodne kuće Karlote Grizi, a premijeru 02. oktobra.2021. godine u Rovinju u Kazalištu Gandusio u sklopu Umetničkog Festivala “Rovinj, Art&more”.

„Karlota Grizi od Vižinade do vječnosti” je dramska predstava sa muzičkim i plesnim deonicama koja prati životni put svetske primabalerine Karlote Grizi i njenu vezu sa čuvenim koregrafom Žilom Peroom. Delili su ljubav prema baletu, koja ih je čitavog života iznova spajala i razdvajala. Karlota Grizi koja je rođena u malom, bajkovitom istarskom gradiću (Vižinadi) a zahvaljujući svom talentu, ambiciji, disciplini i odnosu sa koreografom Žilom Peroom, dostiže vrhunac baletske umetnosti, plešući po svetskim scenama (Pariz, London, St. Petersburg). U srži drame je Karlotin komplikovan odnos sa Žilom Peroom, čuvenim koreografom, koji je bio njen mentor, saradnik i ljubavnik. Naime posebno je intrigantno to što je Žil Pero radio koreografiju za „Žizelu” međutim njegovo matično pozorište (u Parizu) ga zaobilazi i potpisuju drugog čoveka kao koreografa čuvene Žizele;. On, dakle, u trenutku Karlotinog najvećeg uspeha, doživljava svoj najveći pad. Ovo je temeljni sukob na kojem se bazira naša predstava koja vas vodi kroz uspone i padove u odnosu i životu dvoje legendarnih umetnika, popraćeno plesnim deonicama i songovima.

Podeli vest