SIF_0045 Nas razred.JPG
Promo Narodno pozorište

Promo Narodno pozorište

Filmski i pozorišni program

POČELE PROBE ZA PREDSTAVU „NAŠ RAZRED“: Uskoro premijera na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta

16.02.2023.

POČELE PROBE ZA PREDSTAVU „NAŠ RAZRED“: Uskoro premijera na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta
Veličina Slova

U Narodnom pozorištu u Beogradu počele su probe predstave „Naš razred”, po tekstu Tadeuša Slobođaneka, u adaptaciji i režiji Tatjane Mandić Rigonat. Čuveni komad savremenog poljskog autora, čiji je značaj potvrđen kroz brojne postavke na scenama širom Evrope i sveta, prevela je Biserka Rajčić.

Gde se održava

Narodno pozorište


Ovaj višestruko nagrađivani tekst ovenčan je, između ostalog, i najznačajnijom poljskom  književnom nagradom „Nike“ i to je jedina drama koja je dobila pomenuto priznanje u njegovoj dvadesetogodišnjoj istoriji. „Naš razred, prati sudbine  desetoro drugarica i drugova, Poljaka i Jevreja, kroz decenije dvadesetog i dvadeset prvog veka. Inspirisana je konkretnim događajem - zločinom istrebljenja Jevreja u mestu Jedvabne 10. jula 1941. godine koji su počinili Poljaci. Ona je snažan umetnički oblik  velike lepote i snage, a ne istorijska hronika. U vremenu u kojem živim drama je snažan poziv da preispitujemo savest, da razmišljamo o krivici i odgovornosti“… kaže Tatjana Mandić Rigonat. 

Uloge su poverene mladim, ali već dokazanim glumcima Nini Nešković, Suzani Lukić, Jeleni Blagojević, Vučiću Peroviću, Nedimu Neziroviću, Petru Strugaru, Danilu Lončareviću, Draganu Sekuliću, Dušanu Matejiću i Jovanu Jovanoviću. Kreativni impuls predstavi daće i autorski tim koji čine Branko Hojnik (scenograf), Ivana Vasić (kostimograf), Irena Dragović (kompozitor), Igor Koruga (koreograf), Jelena Tvrdišić (video rad) i dr Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor). Premijera je planirana početkom aprila na Sceni „Raša Plaović“.

Podeli vest