DSC06150.jpg
promo Zvezdara teatar

promo Zvezdara teatar

Filmski i pozorišni program

JUBILARNO IZVOĐENJE PREDSTAVE PO PRIČI IZ ROMANA „OSAMA“ VLADIMIRA KECMANOVIĆA: 100. put pred publikom Zvezdare teatra

13.02.2023.

JUBILARNO IZVOĐENJE PREDSTAVE PO PRIČI IZ ROMANA „OSAMA“ VLADIMIRA KECMANOVIĆA: 100. put pred publikom Zvezdare teatra
Veličina Slova

„Osama-Kasaba u Njujorku“ će 14. februara biti izvedena 100. put pred publikom Zvezdara teatra, koja se ovoj predstavi vraća i po nekoliko puta!

Gde se održava

Zvezdara teatar


Kada se održava

14. februar u 20 časova


Pre skoro pet godina, 4. aprila 2018. godine, na Sceni „Danilo Bata Stojković“, kroz igru šest likova oživela je priča iz romana „Osama“, Vladimira Kecmanovića. Komad pod rediteljskim vođstvom Darka Bajića, koji je uz Kostu Peševskog radio i dramatizaciju, tog aprila je premijerno izveden uz ovacije koje ne jenjavaju ni nakon 99. izvođenja.

Glumačku ekipu čine Andrija Kuzmanović, Jovan Jovanović, Iva Ilinčić, Branko Janković, Isidora Simjonović i Amar Ćorović.

O nastajanju predstave i osećanjima koja je vežu za ovaj komad, razgovarali smo i sa glumicom Ivom Ilinčić.

- Kad smo krenuli sa probama ovog komada nas četvoro je bilo još na akademiji i svi su nas pitali kako ćete prodati karte za tu predstavu, jer nas još uvek niko nije znao u tom trenutku, niko nije ni čuo za nas. A sada je već 100. predstava! U mom srcu ova predstava će zauvek da zauzima posebno mesto. Nisam ni mogla da zamislim da će moja druga profesionalna predstava da zaživi najduže od svih koje igram. Imala sam sreće da mi se to desi na početku mog glumačkog puta. Tek sada kada imam druge predstave shavtam koliko je ova dragocena i kako se jako retko poklopi ekipa u podeli i energija kojom mi svi odišemo zajedno. Mi smo jako bliski, jedan tim koji zajedno diše i ta ljubav je na kraju sigurno pobedila. Zato smo ovako dugo opstali. I kvalitet predstave je sve bolji zato što smo dovoljno bliski da dopustimo sebi da se igramo. Ono što je najvažnije je da ne postoji nijedna predstava poput ove na koju i kada dođemo neraspoloženi se brzo oraspoložimo...Uvek ostanemo i posle predstave da se družimo, znamo puno jedni o drugima i brinemo jedni za druge! Kao što brinemo jedni za druge, tako brinemo i za našu Osamu. Puno mi je srce i veoma se radujem našoj stotki! Nadam se da će ih biti barem još toliko... – kaže Iva, koja u predstavi tumači lik Milice.

Njen partner na sceni, Jovan Jovanović, kaže da je ova stota „Osama“ samo prva stanica i ističe kako ovaj komad za njega znači i privilegiju, odrastanje, poverenje, poštovanje i ljubav. 
- Osama nije samo predstava. Ona je za nas praznik. Ona je i ono druženje prije i poslije igranja. Ona je pozdrav prije predstave i zagrljaj nakon. Ova stota je prva stanica. Neka ih bude još mnogo. Na radost svih nas! – ističe Jovan.

DSC05781.jpg
promo Zvezdara teatar

Vladimir Kecmanović, pisaca romana „Osama“ po kom je rađena predstava čestitao je celoj ekipi okupljenoj oko ove predstave na velikom uspehu.

- Hvala vam što ste moju priču i likove oživeli na sceni tako originalno i uverljivo da nastavljaju da žive iz sezone u sezonu. Hvala Zvezdara teatru koji nam je to omogućio. Želim nam da trajemo još dugo. – izjavio je Kecmanović.

Autor dramatizacije, Kosta Peševski, priseća se trenutka kada se prvi put susreo sa tekstom po kom je rađena „Kasaba u Njujorku“.
- Kada sam pre šest godina dobio na čitanje roman „Osama"; nisam bio siguran da li može da zaživi kao predstava. Privlačna je bila epska dimenzija junaka i njihove tragedije ali prepreke za dramatizaciju brojne. Od svake prepreke bilo je jače ubeđenje da snaga ove priče mora stići do publike. U to smo verovali svi mi koji smo radili na predstavi, kao što publika danas iznova veruje u ispovest pripovedača iz njujorškog bara svako veče kada je ova, sada već, kultna predstava na repertoaru. A predstva živi i publika joj veruje iz jednog jednostavnog razloga: „Osamu"; smo ovde, u našim životima, svi na neki način preživeli lično. – istakao je Peševski.

Za ulogu pripovedača u ovom komadu, Andrija Kuzmanović je dobio nekoliko nagrada. „Zoranov brk“ mu je dodeljen 2019. godine na 28. Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru. Međunarodni festival pozorišta „Zlatna vila“ u Prijedoru mu je doneo priznanje za najboljeg glumca, a Gran pri za najbolju mušku ulogu je osvojio na 35. Susretima pozorišta/kazališta Bosne i Hercegovine, u Brčkom.
- Bilo mi je važno da pripovedač ima sve što nosi ljudskost. Osobine i vrline jednog normalnog čoveka, kome svi težimo. Uopšte me nije zanimalo ko je i šta je, bitno je da je čovek u biti, ljudsko biće, neko ko hoda ovom planetom i ko bi trebalo da bude jedno od najpamentijih bića. Nisam branio ni veroispovest, ni poziv, već samo ljudskost. Ljudi se ovde prepoznaju zato što ovo jeste životna predstava, ima sve elemente života u pravom smislu. Zato je meni interesantno da je igram, a ljudima da gledaju. Vidim da se vraćaju da ponovo gledaju predstavu i da su lepo raspoloženi kad se predstava završi, bez obriza što neki plaču. Sve je to sastavni deo života. - rekao je povodom niza priznanja Andrija Kuzmanović.

Scenografiju za „Osamu“ je radila Vesna Popović, kostime Dragica Laušević, a kompozitor je Dejan Pejović.

Podeli vest