Dragi Jelić 1967_YU Grupa Trenutak sna Promo.jpg
Dragi Jelić, 1967. godine
Privatna arhiva

Dragi Jelić, 1967. godine
Privatna arhiva

Filmski i pozorišni program

FILMSKO OSTVARENJE O MUZICI I ZEMLJI KOJE VIŠE NEMA: „YU Grupa - Trenutak sna“ premijerno na 51. FEST-u

21.02.2023.

FILMSKO OSTVARENJE O MUZICI I ZEMLJI KOJE VIŠE NEMA: „YU Grupa - Trenutak sna“ premijerno na 51. FEST-u
Veličina Slova

Svetska premijera filma „YU Grupa - Trenutak sna“ reditelja Darka Lungulova biće održana u četvrtak, 2. marta u 19.30 časova u mts Dvorani na 51. FEST-u.

Kada se održava

2. mart u 19.30 časova


„Yu Grupa - Trenutak sna“ je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici. Film prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom, 1940-ih godina. Epsko, ali istovremeno i duboko intimno ostvarenje, kreativno koristi arhivski materijal i do sada neobjavljivane Super 8 filmove da bi ispričao priču o trajanju, ljubavi i borbi.

U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, a montiran duže od dve godine, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje.

Žika Jelić_YU Grupa trenutak sna Promo.jpg
Žika Jelić
promo

Darko Lungulov, autor ostvarenja je povodom svetske premijere na 51. FEST-u rekao:

„Jako se radujem što će se premijerom ovog filma spojiti dve prepoznatljive i za mene jako drage institucije - FEST i YU Grupu. Odrastao sam uz ovaj festival, a posle se uz njega i obrazovao kao autor. Svoj prvi dokumentarac sam prikazao 2005, a festival sam zatvorio 2009. sa filmom „Tamo i ovde“. Radujem se što će članovi porodice Jelić doći na premijeru iz raznih krajeva sveta. Ovo će biti dobra prilika za sve nas da se sastanemo, ali i ujedinimo sa trojicom braće, njihovom decom i unucima. Ovaj film je dobra prilika da se približimo idealu koji ovaj bend i njegova priča predstavlja. Nadam se emotivnom susretu sa publikom“.

U filmu učestvuju Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević - Žule, Peca Popović, Siniša Škarica i drugi. 

Originalnu muziku za film komponovao je Petar Jelić. Autor postera je akademski slikar Boban Savić Geto, poznat po ilustracijama, stripovima, koncept-artu, karakter-dizajnu i scenografiji.

Ostvarenje „Yu Grupa - Trenutak sna“ je podržao Filmski centar Srbije. Koproducent filma je Mirko Miljuš.

Podeli vest