shutterstock_1942991464 (1).jpg
shutterstock

shutterstock

Filmski i pozorišni program

NAJVIŠE PRIZNANJE JUGOSLOVENSKE KINOTEKE ZA DOPRINOS FILMSKOJ INDUSTRIJI: Zlatni pečat Kinoteke za Nastasju Kinski

05.03.2023.

NAJVIŠE PRIZNANJE JUGOSLOVENSKE KINOTEKE ZA DOPRINOS FILMSKOJ INDUSTRIJI: Zlatni pečat Kinoteke za Nastasju Kinski
Veličina Slova

Jugoslovenska kinoteka će dodeliti Zlatni pečat, svoje najviše priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, slavnoj nemačkoj glumici Nastasji Kinski, koja je igrala u više od 60 filmova u Evropi i SAD.

Gde se održava

Jugoslovenska kinoteka


Kada se održava

4. mart


Nagrada će biti uručena 4. marta (u 18 sati) u sali „Makavejev“, uoči projekcije digitalno restaurisanog filma Tesa (1979) Romana Polanskog, u kojem je Nastasja Kinski ostvarila naslovnu ulogu. Ta romantična drama se prikazuje u okviru programa Fest klasik.

Ćerka takođe slavnog glumca Klausa Kinskog, rođena 1961. u Berlinu, Nastasja Kinski je karijeru započela kao model, školovala se u inostranstvu, a glumu je, na predlog Polanskog, studirala u Aktors studiju Lija Strasberga.

Prvu značajniju ulogu imala je u filmu Pogrešan pokret (1976) Vima Vendersa. Pažnju internacionalne publike privukla je u drami Stay as You Are (1978) Alberta Latuade, gde joj je partner bio Marćelo Mastrojani. Prvu glavnu ulogu odigrala je upravo u Tesi Polanskog. Za taj lik osvojila je Zlatni globus u kategoriji „Nova zvezda godine“.

Usledili su Ljudi mačke (1982) Pola Šredera, nove saradnje sa Vendersom - u čuvenom filmu Pariz, Teksas (1984), koji je dobio Zlatnu palmu u Kanu, kao i u Tako daleko, tako blizu (1993)...

Najnoviji film Nastasje Kinski je Dark Satellites (2022) Tomasa Štubera.

Podeli vest