smanjene (64).jpg
Promo

Promo

Filmski i pozorišni program

PREDSTAVA U KOJOJ SE ULOGE I STVARNI ŽIVOT GLUMACA POKLAPAJU! "Život iz dva dela" i razgovor sa glumcima o ličnim iskustvima

08.03.2023.

PREDSTAVA U KOJOJ SE ULOGE I STVARNI ŽIVOT GLUMACA POKLAPAJU! "Život iz dva dela" i razgovor sa glumcima o ličnim iskustvima
Veličina Slova

Gostovanje teatar Theatron Malme - Švedska, 20. marta u 20 časova na maloj sceni Madlenianuma. "Život iz dva dela" je predstava koja će vas oboriti s nogu.

Gde se održava

Madlenianum


Kada se održava

20. mart u 20 časova


Dvoje glumaca se kreću u sopstvenim životnim pričama o identitetu, pripadnosti, snovima i željama. Mnogo stanovnika naše planete su migranti danas. Mi smo sigurni da upravo naše životne priče mogu da inspirišu publiku i da kažu puno toga o našem vremenu. O tome kako možemo da živimo zajedno.

„Život iz dva dela” je predstava o tome kako migracije utiču na nas. Glumci uz pomoć predstave, koja traje 75 minuta i razgovorima sa publikom nakon nje, traže forme za interaktivno delovanje sa publikom. U toku stvaranja i igranju predstave glumci se približavaju premisama pod kojima migrant egzistiraju: rešenja o odbijanju molbe, promenjene okolnosti života, osećaj da se nema čvsto uporište, ali i otkrivanje radosti pri upoznavanja novih ljudi, novih relacija, zanimljivih mesta i novog načina života.

Originalno je da se uloge i stvarni život glumaca u predstavi poklapaju.

Centralna pitanja u celom projektu su: O čemu sanjaš, čemu se raduješ? Da li treba raskrstiti sa prošlošću da bi se započeo novi život? Čega ne želimo da se sećamo iz prošlosti? Šta je važno da ispričamo našoj deci o našem detinjstvu?

8455815460_7475c6fc69_k.jpg
promo

Suzana je rođena u Geteborgu, roditelji su joj došli u Švedsku iz Subotice sredinom 60-tih godina, kao gastarbajteri. Suzana je živela i odrasla u Švedskoj veći deo svog života. San njenih roditelja je uvek bio da zarade dovoljno veliki kapital i da se vrate u svoju zemlju. Kako to utiče na nju? Kako na njen identitet?

Željko je došao u Švedsku kao izbeglica iz bivše Jugoslavije. Nakon završene glumačke akademije u Novom Sadu 1991. godine u klasi profesora Radeta Markovića započinje karijeru u teatru. Tamo mu je familija, prijatelji, jezik i njegov kulturni identitet. Dolazak u Švedsku tokom 1990-tih je bio pravi šok, pad na drugu planetu. On postaje neznanac sam sebi među svim drugim strancima u Švedskoj.

Kako učiti jezik? Kako se ophoditi? Zahvaliti? Kako se odnositi prema svojoj životnoj priči kao emigrant, imigrant i izbeglica? Sve može da nam se oduzme u životu: naši najmiliji; naša rodna gruda; čak i dostojanstvo; Ali, naše životne priče i sećanja iz detinjstva ne može niko da nam oduzme.

image001 (14).jpg
promo

Podeli vest